Wat is ‘mobile-first’?

Je kan er al jaren niet meer omheen. Zeker als je er in 2023 nog niet mee bezig bent, loop je gigantisch achter. We hebben het natuurlijk over ‘mobile-first’.

Mobile-first is een marketingstrategie waarbij de mobiele ervaring van een website of app centraal staat. Dit betekent dat de website of app in eerste instantie wordt ontworpen en ontwikkeld voor gebruik op mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, en daarna pas wordt geoptimaliseerd voor desktopgebruik. In dit artikel gaan we dieper in op wat mobile-first betekent, waarom het belangrijk is en hoe bedrijven het kunnen implementeren in hun marketingstrategie.

Waarom is mobile-first belangrijk?

Mobiel internetgebruik is de afgelopen jaren enorm gestegen en het is nu de belangrijkste manier waarop mensen online toegang krijgen tot informatie en content. In feite komt meer dan de helft van al het internetverkeer van mobiele apparaten. Het is daarom essentieel voor bedrijven om een website of app te hebben die is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik om een naadloze en positieve gebruikerservaring te bieden.

Bovendien heeft Google zijn algoritmen aangepast om mobielvriendelijke websites hoger te rangschikken in zoekresultaten. Dit betekent dat als je website niet is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik, je waarschijnlijk minder verkeer naar je site zult krijgen dan je concurrenten die dat wel zijn.

Hoe implementeer je mobile-first in je marketingstrategie?

Hier zijn enkele tips voor het implementeren van mobile-first in je marketingstrategie:

  1. Begin met het ontwerpen van mobiele gebruikerservaringen: Bij het ontwerpen van je website, begin dan met het ontwerpen voor mobiele gebruikerservaringen. Dit betekent dat je jouw ontwerp moet aanpassen aan de kleinere schermen van mobiele apparaten en dat je jezelf moet concentreren op het minimaliseren van laadtijden en het vereenvoudigen van navigatie.
  2. Maak gebruik van responsive design: Responsive design is een ontwerptechniek waarbij je website zich automatisch aanpast aan verschillende schermgroottes. Dit zorgt voor een naadloze en consistente gebruikerservaring, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt.
  3. Optimaliseer voor snelheid: Mobiele gebruikers hebben minder geduld dan desktopgebruikers als het gaat om laadtijden. Zorg ervoor dat je website of app snel laadt en minimaliseer de hoeveelheid data die wordt overgedragen.
  4. Test regelmatig op mobiele apparaten: Zorg ervoor dat je regelmatig test op verschillende mobiele apparaten om ervoor te zorgen dat je website of app goed werkt op alle apparaten.
  5. Monitor en analyseer je mobiele prestaties: Gebruik analysesoftware om je mobiele prestaties te volgen en te begrijpen hoe gebruikers je website of app gebruiken op mobiele apparaten. Dit kan je helpen om je ontwerp en functionaliteit voortdurend te optimaliseren.

Het belang van mobile-first

Mobile-first is een belangrijke marketingstrategie die bedrijven kunnen gebruiken om een naadloze en positieve gebruikerservaring te bieden op mobiele apparaten. Het is essentieel voor bedrijven om hun website of app te optimaliseren voor mobiel gebruik om de betrokkenheid van gebruikers te vergroten en hun tevredenheid te verhogen. Met de groei van mobiel internetgebruik en de verschuiving naar mobielvriendelijke zoekresultaten is mobile-first een strategie die bedrijven niet kunnen negeren.

Door te beginnen met het ontwerpen voor mobiele gebruikerservaringen en gebruik te maken van responsive design en snelheidsoptimalisatie, kan jouw organisatie een naadloze en consistente gebruikerservaring bieden op mobiele apparaten. Door regelmatig te testen op verschillende mobiele apparaten en het monitoren van prestaties met analyse tools, is je mobiele strategie voortdurend te optimaliseren en verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat mobile-first niet alleen gaat over het ontwerp van je website of app, maar ook over het ontwikkelen van een mobiele mindset in je hele organisatie. Door te focussen op de behoeften en wensen van mobiele gebruikers, kunnen bedrijven zich beter aanpassen aan de veranderende markttrends en hun concurrenten voorblijven.

In conclusie, mobile-first is een cruciale marketingstrategie voor iedere organisatie die willen inspelen op de groei van mobiel internetgebruik. Door te beginnen met het ontwerpen van mobiele gebruikerservaringen, gebruik te maken van responsive design, snelheidsoptimalisatie en regelmatig testen en monitoren, kunnen bedrijven een naadloze en positieve gebruikerservaring bieden op mobiele apparaten en hun klantbetrokkenheid en tevredenheid verhogen.

Benieuwd hoe de technische aspecten van jouw mobiele website nu scoren? Neem dan contact op! Ik kijk graag met je mee naar de verbeterpunten en de implementatie hiervan.

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

10 + 1 =