Hoe werkt Google’s algoritme?

Het algoritme van Google is het geheime recept dat bepaalt welke zoekresultaten aan gebruikers worden getoond. Het is een complex systeem dat duizenden factoren gebruikt om de relevantie en waarde van een website te beoordelen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe het algoritme van Google werkt.

Google’s doel

Google’s doel is om gebruikers zo snel mogelijk het beste antwoord op hun zoekopdracht te geven. Om dit te bereiken, gebruikt Google een algoritme dat de inhoud van elke pagina op het internet beoordeelt en rangschikt op basis van relevantie en autoriteit.

Het algoritme van Google bestaat uit drie delen:

 1. Crawlen: Het algoritme van Google begint met het crawlen van websites. Crawlen betekent dat Google software (bots of spiders) gebruikt om automatisch door het internet te navigeren en informatie te verzamelen over elke website die ze tegenkomen. Dit proces wordt ook wel indexing genoemd.
 2. Indexeren: Als een website is gecrawld, wordt de informatie op de pagina geïndexeerd. Dit betekent dat de inhoud van de pagina, zoals tekst, afbeeldingen en video’s, wordt opgeslagen in de database van Google. Op deze manier kan Google de inhoud van elke pagina op het internet snel doorzoeken en analyseren.
 3. Ranking: Als een gebruiker een zoekopdracht invoert, gaat het algoritme van Google op zoek naar de meest relevante pagina’s in de database en rangschikt deze op basis van hun relevantie en autoriteit. Dit is het punt waarop het algoritme van Google bepaalt welke pagina’s worden getoond en in welke volgorde.

Hoe bepaalt Google de ranking?

Google gebruikt meer dan 200 verschillende factoren om de ranking van een website te bepalen. Deze factoren kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: on-page factoren en off-page factoren.

On-page factoren zijn alle factoren die te maken hebben met de inhoud en structuur van een website zelf. Enkele voorbeelden van on-page factoren zijn:

 1. Relevantie: Google kijkt naar de inhoud van een pagina en bepaalt hoe relevant deze is voor de zoekopdracht van de gebruiker. Als een pagina veel zoekwoorden bevat die relevant zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker, zal Google deze pagina als relevanter beschouwen.
 2. Kwaliteit van de inhoud: Google beoordeelt de kwaliteit van de inhoud van een pagina. Dit betekent dat Google kijkt naar de relevantie, de diepgang, de originaliteit en de waarde van de inhoud.
 3. Structuur van de website: Een website met een goede structuur, waarbij de inhoud logisch en overzichtelijk is georganiseerd, zal beter worden beoordeeld dan een website met een slechte structuur.

Off-page factoren zijn alle factoren die te maken hebben met de populariteit en autoriteit van een website buiten de website zelf. Enkele voorbeelden van off-page factoren zijn:

 1. Aantal backlinks: Een backlink is een link vanaf een andere website naar jouw website. Hoe meer backlinks een website heeft, hoe populairder en autoritairder deze wordt beschouwd.
 2. Kwaliteit van de backlinks: Niet alleen het aantal backlinks is belangrijk, maar ook de kwaliteit van deze links. Een backlink vanaf een autoritaire en betrouwbare website zal meer waarde hebben dan een backlink vanaf een minder betrouwbare website.
 1. Sociale signalen: Google houdt ook rekening met sociale signalen, zoals likes, shares en mentions op sociale media. Dit geeft aan dat een website populair en relevant is voor gebruikers.
 2. Leeftijd van de website: Een oudere website wordt over het algemeen gezien als betrouwbaarder en beter gevestigd dan een nieuwe website.
 3. Gebruikerservaring: Google kijkt ook naar de gebruikerservaring van een website, zoals laadsnelheid, mobielvriendelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Het belang van het begrijpen van Google’s algoritme

Het begrijpen van het algoritme van Google is belangrijk voor website-eigenaren en marketeers, omdat het hen kan helpen om hun website te optimaliseren voor zoekmachines. Door te weten welke factoren belangrijk zijn voor de ranking van een website, kunnen ze hun inhoud en strategieën aanpassen om beter te presteren in de zoekresultaten.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het algoritme van Google voortdurend wordt bijgewerkt en geoptimaliseerd. Wat vandaag werkt, werkt misschien niet morgen meer. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van zoekmachine-optimalisatie.

Daarnaast weet niemand welke factoren het allemaal exact zijn. Dit heeft Google namelijk nooit bekend gemaakt. In de loop der jaren is wel bekend hoe het algoritme werkt en wat Google belangrijk vindt.

Jouw website optimaliseren voor Google?

Wil je jouw website optimaliseren voor het algoritme van Google? Begin dan met het lezen van onze SEO blogs! De SEO blogs helpen je een eind op de goede weg. Besteed je het optimaliseren van je website liever uit? Neem dan contact op. Samen kijken we naar je wensen, de doelgroep en hoe je deze nog beter kunt bereiken.

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

1 + 10 =