Vermijd deze 7 meestvoorkomende SEO-fouten

Search Engine Optimization – SEO – is een essentieel onderdeel van digitale marketing en speelt een cruciale rol in het verbeteren van de zichtbaarheid en vindbaarheid van een website. Helaas zijn er nog steeds veel bedrijven en marketeers die enkele veelvoorkomende SEO-fouten maken. Als marketingexpert wil ik je graag wijzen op deze fouten en je helpen ze te vermijden, zodat je het volledige potentieel van je SEO-inspanningen kunt benutten!

SEO fout 1: Onvoldoende zoekwoordonderzoek

Een van de meest voorkomende SEO-fouten is het overslaan of niet grondig genoeg uitvoeren van zoekwoordonderzoek. Het kiezen van de juiste zoekwoorden is cruciaal om je content zichtbaar te maken voor je doelgroep. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs om relevante zoekwoorden te vinden met een hoog zoekvolume en lage concurrentie.

Ik heb in het artikel ‘Zoekwoordonderzoek voor jou SEO of SEA-campagne‘ uitgebreid beschreven hoe je het beste een zoekwoordonderzoek kunt uitvoeren en waar je mee moet beginnen.

SEO fout 2: Slechte contentkwaliteit

Het creëren van hoogwaardige en waardevolle content is essentieel voor SEO. Het publiceren van dunne, slecht geschreven of irrelevante content kan je ranking in de zoekresultaten schaden. Zorg ervoor dat je content informatief, goed gestructureerd en gericht is op de behoeften en interesses van je doelgroep.

Hulp nodig bij het verbeteren van jouw content? Lees dan eens deze blog: ‘10 gouden tips voor het optimaliseren van jouw content‘.

SEO fout 3: Ontbreken van on-page optimalisatie

On-page optimalisatie omvat het optimaliseren van verschillende elementen op je webpagina’s, zoals titels, meta-beschrijvingen, headers, afbeeldingen en interne links. Het negeren van deze aspecten kan leiden tot een lagere ranking en minder organisch verkeer. Besteed aandacht aan het optimaliseren van alle on-page elementen om je pagina’s beter vindbaar te maken voor zoekmachines. Denk daarbij aan:

  • Titel tag: De titel tag is een HTML-element dat de titel van een webpagina aangeeft en wordt weergegeven in de zoekresultaten. Om je titel tag te optimaliseren, zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoord vooraan in de titel staat, en houd de titel tussen de 50 en 60 tekens om te voorkomen dat deze wordt afgebroken in de zoekresultaten.
  • Meta-beschrijving: De meta-beschrijving is een kort overzicht van de inhoud van je pagina en wordt ook weergegeven in de zoekresultaten. Schrijf een aantrekkelijke en informatieve meta-beschrijving die je belangrijkste zoekwoord bevat en motiveert gebruikers om op je link te klikken. Idealiter moet een meta-beschrijving tussen de 150 en 160 tekens zijn.
  • Headers (H1, H2, H3, etc.): Headers zijn HTML-elementen die de structuur van je content aangeven en zoekmachines helpen bij het begrijpen van de hiërarchie van je informatie. Gebruik headers om je content op te delen in logische secties en zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoord in de H1-tag (de primaire titel) voorkomt. Gebruik H2- en H3-tags om subkopjes en onderwerpen binnen je content te organiseren.
  • URL-structuur: Een duidelijke en eenvoudige URL-structuur maakt het gemakkelijker voor zoekmachines en gebruikers om de inhoud van je pagina te begrijpen. Gebruik korte, beschrijvende URL’s met relevante zoekwoorden en vermijd onnodige symbolen of cijfers.
  • Afbeeldingsoptimalisatie: Optimaliseer afbeeldingen op je webpagina’s door beschrijvende bestandsnamen en alt-teksten te gebruiken die je belangrijkste zoekwoord bevatten. Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar de afbeelding over gaat en kan bijdragen aan je SEO-prestaties. Comprimeer ook afbeeldingen om de laadtijd van je pagina’s te verkorten. Lees alles over het optimaliseren van afbeeldingen voor je SEO in de blog ‘Hoe optimaliseer je afbeeldingen voor SEO? 6 tips!‘.

SEO fout 4: Trage paginasnelheid

Een trage paginasnelheid zorgt voor een slechte gebruikerservaring en kan je SEO-prestaties negatief beïnvloeden. Optimaliseer je website door afbeeldingen te comprimeren, overbodige scripts en plug-ins te verwijderen, en browsercaching in te schakelen om de laadtijd van je pagina’s te verkorten.

SEO fout 5: Geen mobielvriendelijk ontwerp

Met een toenemend aantal mobiele gebruikers is het essentieel om een mobielvriendelijke website te hebben. Een site die niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten kan een lagere ranking krijgen en gebruikers afschrikken. Zorg ervoor dat je website responsive is en zich aanpast aan verschillende schermgroottes en apparaten.

SEO fout 6: Gebrek aan kwalitatieve backlinks

Het verkrijgen van kwalitatieve en relevante backlinks is een belangrijk aspect van SEO. Het kopen van links, deelnemen aan linkuitwisselingsprogramma’s of het gebruik van linkfarms kan schadelijk zijn voor je SEO-inspanningen en zelfs leiden tot straffen van zoekmachines. Focus in plaats daarvan op het creëren van waardevolle content die op natuurlijke wijze backlinks aantrekken.

SEO fout 7: Verwaarlozing van lokale SEO

Een andere veelvoorkomende SEO-fout is het negeren van lokale SEO, vooral voor bedrijven die zich richten op klanten in een specifieke geografische regio. Lokale SEO helpt je om beter zichtbaar te worden in lokale zoekopdrachten en verhoogt de kans om potentiële klanten aan te trekken. Zorg ervoor dat je bedrijfsgegevens consistent en up-to-date zijn op online bedrijfsvermeldingen, zoals Google Mijn Bedrijf, en optimaliseer je website voor lokale zoekwoorden om je lokale online aanwezigheid te verbeteren.

Hulp nodig bij jouw SEO strategie?

Als je meer wilt weten over dit onderwerp of hulp nodig hebt bij het verbeteren van jouw SEO, neem dan gerust contact op.  Met inmiddels meer dan 10 jaar ervaring als marketeer heb ik diverse bedrijven geholpen met het verbeteren van hun online vindbaarheid. Ik geloof daarbij niet in one-size-fits-all oplossingen. Samen met elke klant maak ik een op maat gemaakt SEO-plan dat past bij hun specifieke behoeften en doelen. Ik gebruik de nieuwste technieken en strategieën om ervoor te zorgen dat jouw website hoger scoort in de zoekresultaten en meer verkeer aantrekt.

Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe ik je kan helpen om jouw online zichtbaarheid te vergroten en meer klanten aan te trekken!

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

15 + 9 =