Zoekwoorden onderzoek voor jouw SEO of SEA-campagne

Zoekwoorden onderzoek is een essentieel onderdeel van elke succesvolle online marketing campagne. Het begrijpen van welke zoekwoorden het beste werken voor jouw bedrijf kan helpen om jouw doelgroep te bereiken en het aantal conversies te maximaliseren. In dit artikel bespreken we de basisprincipes van zoekwoorden onderzoek en delen we tips voor het vinden van de beste zoekwoorden en het identificeren van winstgevende niches voor jouw bedrijf.

Wat is zoekwoorden onderzoek?

First things first, wat is zoekwoorden onderzoek? Zoekwoorden onderzoek is het proces van het identificeren van zoekwoorden en zoektermen die gebruikers invoeren in zoekmachines. Het doel van zoekwoorden onderzoek is om te bepalen welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt en hoe je deze zoekwoorden het beste kunt gebruiken om jouw online aanwezigheid te vergroten.

Het vinden van de juiste zoekwoorden

Het vinden van de juiste zoekwoorden is een belangrijk onderdeel van zoekwoorden onderzoek. Begin met het brainstormen van zoekwoorden die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf of product. Maak een lijst van zowel brede als specifieke zoekwoorden. Brede zoekwoorden (= generieke zoekwoorden) zijn algemene termen die veel zoekopdrachten genereren, terwijl specifieke zoekwoorden gericht zijn op een specifieke doelgroep.

Als freelancer in online marketing richt ik me op ‘online marketing’. Dit is een breed zoekwoord waar veel mensen op zoeken. Wat is de intentie van mensen die hierop zoeken? Willen ze meer leren over online marketing of zoeken ze een online marketeer? Het is moeilijk om hoog in Google te ranken op dit soort termen, daarom helpt het niet om hier 1 pagina over te schrijven. Je wilt uiteindelijk met alle content op je website laten zien dat je veel weet over dit onderwerp. Daarom heb ik het voor mijn website onderverdeeld in diverse onderwerpen, zoals SEA, SEO, WordPress, E-commerce, etc. Al deze onderwerpen zijn een onderdeel van online marketing en helpen mij om mijn content verder te structureren.

Specifiekere zoektermen zijn bijvoorbeeld ‘freelance SEO expert gezocht in Dordrecht’. Hier zoeken weliswaar veel minder mensen op, maar de mensen die deze zoekopdracht gebruiken weten wat ze willen: namelijk een freelance SEO expert in Dordrecht (of de directe omgeving).

Het vinden van de juiste zoekwoorden

Gebruik zoekwoordplanner-tools

Een van de meest populaire zoekwoorden onderzoek tools is de Google Ads Zoekwoordplanner. Met deze tool kun je de zoekvolumes, concurrentie en geschatte kosten per klik van specifieke zoekwoorden bekijken. Door deze informatie te gebruiken kun je de beste zoekwoorden voor jouw campagne bepalen.

Een andere tool die je kunt gebruiken is de Bing Ads Keyword Planner. Deze tool biedt vergelijkbare functionaliteiten als de Google Ads Zoekwoordplanner, maar het kan een andere doelgroep bereiken.

Daarnaast kun je ook AI mee laten helpen met het vinden van nieuwe zoekwoorden. Een bekend AI-programma waar je tegenwoordig niet meer omheen kunt is ChatGPT. Aan ChatGPT kun je de vraag stellen om een zoekwoordonderzoek uit te voeren voor jouw product of branche.

Onderzoek jouw concurrenten

Een andere manier om de juiste zoekwoorden te vinden is door onderzoek te doen naar jouw concurrenten. Analyseer hun websites en zoek naar zoekwoorden waarop ze zich richten. Gebruik deze informatie om te bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf en product. In programma’s als SERanking kun je de website van je concurrent plaatsen. Dit programma laat vervolgens zien op welke zoekwoorden jouw concurrent voornamelijk gevonden wordt en hoe hoog de ranking in Google op deze zoekwoorden is.

Hoe optimaliseer je jouw campagnes voor maximale conversies?

Nu je de juiste zoekwoorden hebt gevonden, is het tijd om jouw campagnes of teksten te optimaliseren voor maximale conversies. Hier zijn enkele tips:

  • Zorg dat jouw advertenties relevant zijn voor de zoekwoorden waarop je biedt. De advertentie moet aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker.
  • Gebruik specifieke en relevante landingspagina’s voor jouw advertenties. Dit verhoogt de kans op conversies. Als iemand zoekt op ‘roze damestop zonder mouwen’ wil diegene op een pagina hierover uitkomen en niet op groene heren shorts.
  • Test verschillende advertentievarianten om te zien welke het beste presteren.
  • Bied alleen op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw product of dienst. Het bieden op te brede zoekwoorden kan leiden tot niet-relevante klikken en verspilling van advertentiebudget.
  • Monitor jouw campagnes regelmatig en pas deze aan waar nodig.

Hulp nodig bij het uitvoeren van jouw zoekwoorden onderzoek?

We hopen dat deze tips en richtlijnen je op weg hebben geholpen naar een succesvolle zoekwoordenstrategie. Het vinden van de juiste zoekwoorden en niches voor jouw bedrijf kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste tools en strategieën kan het zeker de moeite waard zijn. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zoekwoordonderzoek een continu proces is en dat het belangrijk is om regelmatig je zoekwoorden en strategieën te evalueren en bij te werken om ervoor te zorgen dat je campagnes optimaal presteren. Blijf ook altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends in zoekmachine marketing om ervoor te zorgen dat je niet achterloopt op de concurrentie.

Als je nog steeds hulp nodig hebt bij het vinden van de beste zoekwoorden voor jouw bedrijf of bij het optimaliseren van je campagnes, neem dan gerust contact op. We helpen je graag bij het ontwikkelen van een op maat gemaakte zoekwoordenstrategie die is afgestemd op de behoeften van jouw bedrijf en doelgroep. Met de juiste aanpak en tools kunnen zoekwoorden een waardevolle bijdrage leveren aan het succes van jouw online marketing campagnes.

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

15 + 6 =