Hoe verbeter je de CTR van je SEA-campagne?

Als marketingexpert zijn er verschillende strategieën en technieken die je kunt toepassen om de klikfrequentie (CTR) van je SEA-campagne te verbeteren. Hier zijn enkele mogelijkheden en tips om de prestaties van je advertenties te optimaliseren.

1. Gebruik relevante zoekwoorden

Het kiezen en gebruiken van relevante zoekwoorden is cruciaal voor het succes en een verhoging van de CTR op je SEA-campagne. Hier zijn enkele stappen om de juiste zoekwoorden te selecteren en toe te passen:

 • Zoekwoordonderzoek: Voer een grondig zoekwoordonderzoek uit om te bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw producten of diensten. Maak gebruik van tools zoals Google Keyword Planner, SEMrush of Ahrefs om zoekwoorden met een hoog zoekvolume en lage concurrentie te vinden.
 • Long-tail zoekwoorden: Overweeg het gebruik van long-tail zoekwoorden, die uit drie of meer woorden bestaan. Ze hebben meestal een lager zoekvolume, maar een hogere conversieratio omdat ze specifieker en relevanter zijn.
 • Zoekwoordgroepen: Organiseer je zoekwoorden in thematische groepen om gerichte advertentiegroepen te creëren. Hierdoor kun je specifieke advertenties maken die nauw aansluiten bij de zoekwoorden en de behoeften van je doelgroep.
 • Negatieve zoekwoorden: Gebruik negatieve zoekwoorden om te voorkomen dat je advertenties worden getoond voor irrelevante zoekopdrachten. Dit helpt om je advertentiebudget te besparen en de kwaliteit van het verkeer dat je campagne aantrekt te verbeteren. Check dit zeker iedere week!

2. Schrijf aantrekkelijke advertentieteksten

Het schrijven van aantrekkelijke en effectieve advertentieteksten is essentieel voor het verhogen van de CTR van je SEA-campagne. Hier zijn enkele tips om je te helpen betere advertentieteksten te schrijven:

 • Focus op voordelen: Benadruk de voordelen van je product of dienst in plaats van alleen de functies. Laat je doelgroep zien hoe jouw aanbod hun leven kan verbeteren of hun problemen kan oplossen.
 • Gebruik cijfers en statistieken: Cijfers en statistieken trekken de aandacht en geven je advertentie geloofwaardigheid. Overweeg bijvoorbeeld het vermelden van kortingen, prijzen of klantbeoordelingen in je advertentietekst.
 • Creëer urgentie: Motiveer gebruikers om actie te ondernemen door urgentie in je advertentietekst te creëren. Gebruik termen zoals ‘beperkte tijd’, ‘exclusief aanbod’ of ‘actie eindigt snel’ om een gevoel van urgentie op te wekken.
 • Gebruik duidelijke call-to-action (CTA): Zorg voor een duidelijke en krachtige CTA in je advertentietekst om gebruikers aan te moedigen te klikken en actie te ondernemen. Gebruik actiewoorden zoals ‘koop nu’, ‘schrijf je in’ of ‘download hier’.
 • Personaliseer je advertentie: Spreek je doelgroep rechtstreeks aan door je advertentietekst te personaliseren. Gebruik woorden zoals ‘jij’ en ‘jouw’ om een persoonlijke connectie met de lezer te maken.
 • Optimaliseer voor mobiele apparaten: Houd rekening met mobiele gebruikers bij het schrijven van je advertentieteksten. Zorg ervoor dat je boodschap beknopt en duidelijk is, en dat je CTA gemakkelijk te begrijpen en op te volgen is op kleinere schermen.
 • Test en optimaliseer: Voer A/B-testen uit op verschillende versies van je advertentieteksten om te bepalen welke combinaties de beste resultaten opleveren. Blijf je advertenties optimaliseren en verbeteren op basis van de prestaties en feedback van je doelgroep.

3. Kies voor een duidelijke volgorde van de tekst in je advertenties

Heb je ooit wel eens nagedacht over welke volgorde de tekst in je advertenties moet hebben? In Google Ads kan je namelijk de titels vastpinnen op een bepaalde plek (1, 2 of 3). Bij het opstellen van een Google SEA-search campagne is de volgorde van de titels in je advertenties belangrijk om de aandacht van gebruikers te trekken en hen aan te moedigen om te klikken. Hier is een algemene richtlijn voor het rangschikken van de titels in je advertenties:

 • Titel 1: Belangrijkste zoekwoord of product/dienst: In de eerste titel moet je het belangrijkste zoekwoord, product of dienst vermelden. Dit helpt om de relevantie van je advertentie te benadrukken en gebruikers te laten zien dat je aanbod aansluit bij wat ze zoeken. Zorg ervoor dat je dit gedeelte van de advertentie zo beknopt en duidelijk mogelijk houdt.
 • Titel 2: Uniek verkoopargument of aanbieding: In de tweede titel kun je een uniek verkoopargument (USP) of een speciale aanbieding presenteren om je advertentie aantrekkelijker te maken voor potentiële klanten. Denk bijvoorbeeld aan gratis verzending, kortingen, een tijdelijke promotie of een garantie. Dit helpt om je advertentie op te laten vallen en gebruikers aan te moedigen om actie te ondernemen.
 • Titel 3: Call-to-action of extra informatie: De derde titel kan worden gebruikt voor een call-to-action (CTA) of om extra informatie te verstrekken die relevant is voor je doelgroep. Een effectieve CTA moedigt gebruikers aan om te klikken en actie te ondernemen, zoals ‘Bestel nu’, ‘Vraag een offerte aan’ of ‘Neem contact op’. Als alternatief kun je ook extra informatie toevoegen, zoals je merknaam, locatie of andere details die je doelgroep interessant of nuttig zou kunnen vinden.

Houd er rekening mee dat de derde titel mogelijk niet altijd wordt weergegeven, afhankelijk van de schermgrootte en het apparaat dat door de gebruiker wordt gebruikt. Zorg er dus voor dat je belangrijkste informatie in de eerste twee titels staat.

3. Benut advertentie-extensies

Maak gebruik van advertentie-extensies om meer informatie en extra waarde aan je advertenties toe te voegen. Denk hierbij aan sitelinks, oproepextensies, locatie-extensies en beoordelingsextensies. Deze extensies kunnen je advertenties meer zichtbaarheid geven en de kans op klikken vergroten.

4. Voer A/B-testen uit

Als marketingexpert is het uitvoeren van A/B-testen een essentiële strategie om de CTR van je SEA-campagne te verhogen. Volg het stappenplan hieronder om effectieve A/B-testen uit te voeren voor je advertenties:

 1. Bepaal je testdoel: Begin met het bepalen van het doel van je A/B-test. In dit geval is het doel om de CTR te verhogen, maar je kunt ook andere doelen hebben, zoals het verbeteren van de conversieratio, het verlagen van de kosten per klik (CPC) of het verhogen van de kwaliteitsscore.
 2. Kies de te testen elementen: Identificeer welke elementen van je advertenties je wilt testen. Dit kunnen bijvoorbeeld de titels, beschrijvingen, zichtbare URL’s, sitelinks, oproepextensies, zoekwoorden of biedstrategieën zijn. Kies één element tegelijk om te testen om duidelijke resultaten te verkrijgen.
 3. Maak twee varianten: Creëer twee versies van de advertentie (variant A en variant B) met één verschil tussen beide versies. Zorg ervoor dat alle andere elementen van de advertenties gelijk blijven om nauwkeurige resultaten te garanderen. Variant A is meestal je huidige advertentie, terwijl variant B de nieuwe versie is met de voorgestelde wijziging.
 4. Stel een testperiode in: Bepaal hoe lang je de A/B-test wilt uitvoeren. De testperiode moet lang genoeg zijn om voldoende gegevens te verzamelen, maar niet zo lang dat het je campagneprestaties negatief beïnvloedt. Meestal varieert een testperiode van twee tot vier weken, afhankelijk van het verkeersvolume en de campagnebudgetten.
 5. Verdeel het verkeer en budget gelijkmatig: Zorg ervoor dat beide advertentievarianten evenveel vertoningen en klikken ontvangen. Je kunt dit doen door het verkeer en het budget gelijkmatig over beide varianten te verdelen of door een rotatie-instelling in Google Ads te gebruiken.
 6. Monitor en analyseer de resultaten: Houd de prestaties van beide advertentievarianten nauwlettend in de gaten en analyseer de resultaten op basis van je testdoel. Let op de CTR, CPC, conversieratio, kwaliteitsscore en andere relevante statistieken om te bepalen welke variant beter presteert.
 7. Trek conclusies en implementeer de winnende variant: Evalueer de resultaten van je A/B-test en identificeer de winnende variant op basis van je testdoel. Implementeer de winnende advertentie in je campagne en schakel de minder presterende variant uit.
 8. Blijf testen en optimaliseren: A/B-testen is een doorlopend proces. Blijf regelmatig nieuwe elementen testen en optimaliseren om de prestaties van je SEA-campagne voortdurend te verbeteren.

5. Pas biedstrategieën aan

Experimenteer met verschillende biedstrategieën en optimaliseer je biedingen op basis van de prestaties van je advertenties. Overweeg bijvoorbeeld om meer te bieden op zoekwoorden met een hogere CTR of een betere kans op conversies.

6. Richt je op de juiste doelgroep

Segmenteer je doelgroep en maak specifieke advertentiegroepen voor elk segment. Dit helpt je om gerichte advertenties te maken die aansluiten bij de interesses en behoeften van je doelgroep, wat kan leiden tot een hogere CTR.

7. Verbeter de kwaliteitsscore

Een hoge kwaliteitsscore kan leiden tot lagere kosten per klik en een betere advertentiepositie. Om je kwaliteitsscore te verbeteren, zorg je voor relevante zoekwoorden, pakkende advertentieteksten en hoogwaardige bestemmingspagina’s. Houd rekening met de laadtijd van je pagina, mobielvriendelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van je website.

8. Monitor en analyseer campagneprestaties

Houd de prestaties van je SEA-campagne nauwlettend in de gaten en analyseer de resultaten om inzicht te krijgen in welke elementen van je campagne goed werken en welke verbetering behoeven. Gebruik deze inzichten om je campagne continu te optimaliseren.

Hulp nodig bij het verbeteren van de CTR van je campagnes?

Samenvattend is het verhogen van de CTR van je SEA-campagne een cruciale stap om je advertentiebudget optimaal te benutten en de zichtbaarheid van je merk te vergroten. Ik raad aan om strategisch relevante zoekwoorden te kiezen, aantrekkelijke advertentieteksten te schrijven, je advertenties regelmatig te testen en te optimaliseren met behulp van A/B-testen en de algehele prestaties van je campagnes nauwlettend in de gaten te houden.

Door deze aanbevelingen te volgen, ben je beter in staat om effectieve SEA-campagnes te creëren die resulteren in een hogere CTR en uiteindelijk leiden tot meer verkeer, leads en conversies voor je bedrijf. Vergeet niet dat succes in digitale marketing voortkomt uit voortdurende inspanningen om te leren, te experimenteren en te verbeteren. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de wereld van SEA en pas je strategieën dienovereenkomstig aan om het maximale rendement op je investering te behalen.

Is de CTR van je campagnes niet hoog genoeg en blijven de conversies achter? Of besteed je dit gedeelte van je marketingactiviteiten liever uit? Schakel de juiste hulp in! Neem contact op om te kijken wat ik voor je kan betekenen, zodat je een nieuwe werkende langetermijnstrategie hebt.

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

4 + 13 =