Hoe gebruik je negatieve zoekwoorden voor betere SEA-resultaten?

SEA (Search Engine Advertising) is een effectieve manier om bezoekers naar je website te trekken. Het plaatsen van advertenties op zoekmachines zoals Google kan leiden tot meer verkeer en potentiële klanten. Om het meeste uit je SEA-campagnes te halen, is het belangrijk om negatieve zoekwoorden te gebruiken. In dit artikel bespreken we wat negatieve zoekwoorden zijn en hoe je ze kunt gebruiken voor betere SEA-resultaten.

Wat zijn negatieve zoekwoorden?

Negatieve zoekwoorden zijn zoektermen waarop je niet wilt adverteren. Het zijn woorden die niet relevant zijn voor jouw producten of diensten en waarop je niet gevonden wilt worden. Door negatieve zoekwoorden te gebruiken, voorkom je dat je advertenties worden getoond aan mensen die niet geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Dit kan leiden tot een hogere klikfrequentie (CTR) en een hogere conversieratio.

Hoe gebruik je negatieve zoekwoorden?

Negatieve zoekwoorden kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om je SEA-resultaten te verbeteren:

1. Zoekwoorden uitsluiten

Je kunt negatieve zoekwoorden gebruiken om specifieke zoekwoorden uit te sluiten waarvoor je niet wilt adverteren. Als je bijvoorbeeld bloemen verkoopt, wil je misschien niet adverteren voor zoekwoorden zoals ‘bloemkool’ of ‘bloemistenopleiding’. Door deze zoekwoorden uit te sluiten, voorkom je dat je advertenties worden getoond aan mensen die op zoek zijn naar iets anders dan bloemen.

2. Zoektermen uitsluiten op basis van zoekintentie

Negatieve zoekwoorden kunnen ook worden gebruikt om zoektermen uit te sluiten op basis van de zoekintentie van de gebruiker. Als je bijvoorbeeld alleen producten verkoopt aan consumenten, wil je misschien niet adverteren voor zoekwoorden zoals ‘groothandel’ of ‘b2b’. Door deze zoekwoorden uit te sluiten, voorkom je dat je advertenties worden getoond aan mensen die niet tot je doelgroep behoren.

3. Zoekwoorden combineren

Je kunt ook negatieve zoekwoorden combineren met positieve zoekwoorden om je advertenties nog relevanter te maken. Als je bijvoorbeeld adverteert voor ‘bloemen’, wil je misschien niet dat je advertenties worden getoond aan mensen die op zoek zijn naar ‘gratis bloemen’. Door het negatieve zoekwoord ‘gratis’ toe te voegen, voorkom je dat je advertenties worden getoond aan mensen die niet bereid zijn te betalen voor bloemen.

4. Zoekwoorden toevoegen op basis van zoektermenrapporten

Het is belangrijk om regelmatig zoektermenrapporten te bekijken om te zien welke zoektermen mensen gebruiken om je advertenties te vinden. Op basis van deze rapporten kun je negatieve zoekwoorden toevoegen om ervoor te zorgen dat je advertenties alleen worden getoond aan mensen die op zoek zijn naar jouw producten of diensten.

Waarom zijn negatieve zoekwoorden belangrijk?

Negatieve zoekwoorden zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat je advertenties worden getoond aan de juiste doelgroep. Het gebruik van negatieve zoekwoorden kan leiden tot een hogere CTR, een hogere conversieratio en lagere kosten per klik. Het kan ook helpen om je budget efficiënter te gebruiken door te voorkomen dat je geld uitgeeft aan zoekopdrachten die niet relevant zijn voor jouw producten of diensten.

Negatieve zoekwoorden kunnen ook helpen om de kwaliteitsscore van je advertenties te verbeteren. De kwaliteitsscore is een cijfer tussen de 1 en 10 dat aangeeft hoe relevant je advertenties, zoekwoorden en bestemmingspagina’s zijn voor de zoekopdrachten van gebruikers. Hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe hoger je advertenties worden weergegeven in de zoekresultaten en hoe minder je per klik betaalt.

Door negatieve zoekwoorden te gebruiken, kun je ook de relevantie van je advertenties verbeteren. Als je advertenties worden getoond aan mensen die niet geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring en kan het schaden van je merkreputatie. Door negatieve zoekwoorden te gebruiken, zorg je ervoor dat je advertenties alleen worden getoond aan mensen die op zoek zijn naar wat je te bieden hebt, wat kan leiden tot een positievere gebruikerservaring en betere resultaten.

Jouw negatieve zoekwoorden identificeren

Negatieve zoekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van elke SEA-campagne. Door negatieve zoekwoorden te gebruiken, zorg je ervoor dat je advertenties alleen worden getoond aan mensen die geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten. Dit kan leiden tot een hogere CTR, een hogere conversieratio, lagere kosten per klik en een verbetering van de kwaliteitsscore van je advertenties. Het is belangrijk om regelmatig zoektermenrapporten te bekijken en negatieve zoekwoorden toe te voegen om ervoor te zorgen dat je advertenties zo relevant mogelijk zijn. Door het gebruik van negatieve zoekwoorden kun je de efficiëntie van je SEA-campagnes verbeteren en betere resultaten behalen.

Wil je dat er mee wordt gekeken naar de negatieve zoekwoorden in jouw Google Ads account? Neem dan contact op! Ik kijk graag met je mee naar je campagnes om ze te optimaliseren.

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

14 + 8 =