Hoe start je eens succesvolle SEA campagne? 10 tips

Oké, je hebt net een website opgericht of nieuwe producten/diensten die je onder de aandacht wil brengen. Maar waar begin je mee en hoe start je een succesvolle SEA campagne? Een succesvolle SEA campagne is cruciaal voor bedrijven die hun online zichtbaarheid willen vergroten en meer klanten willen aantrekken. Hieronder delen we handige tips en trucs om een effectieve en bovenal succesvolle SEA campagne op te zetten. We behandelen de belangrijkste stappen, van het bepalen van doelstellingen tot het analyseren van de resultaten.

Is SEA helemaal nieuw voor je? Lees dan eerst ons artikel ‘Wat is SEA en hoe werkt het?‘.

1. Bepaal je doelstellingen

Iedere succesvolle SEA campagne begint met het opstellen van duidelijke doelstellingen.

Wat wil je met je campagne bereiken? Wil je meer verkeer naar je website genereren, het aantal conversies verhogen, of vooral werken aan naamsbekendheid? Door specifieke doelen te stellen, kun je gerichter adverteren en je campagne beter evalueren.

2. Kies de juiste zoekwoorden

Zoekwoorden zijn de basis van je succesvolle SEA-campagne. Gebruik tools zoals Google Zoekwoordplanner om de meest relevante zoekwoorden voor je campagne te identificeren. Let daarbij op zoekvolume, concurrentie en kosten per klik (CPC). Houd rekening met zowel short tail (algemene) als long tail (specifiekere) zoekwoorden om een breed publiek aan te spreken.

Heb je alle zoekwoorden gevonden? Groepeer ze dan. Uiteindelijk ga je verschillende advertentiegroepen maken, waarbij je in iedere aparte advertentiegroep richt op vergelijkbare zoektermen. Structureer ze bijvoorbeeld als volgt:

 • Campagne: shirts
  • Advertentiegroep: witte dames t-shirts
  • Advertentiegroep: zwarte dames t-shirts
  • Advertentiegroep: gekleurde dames t-shirt
  • Advertentiegroep: witte heren t-shirts
  • etc
 • Campagne: broeken
  • Advertentiegroep: dames korte spijker jeans
  • Advertentiegroep: dames wijde luchtige broeken
  • etc.
 • Campagne: schoenen
  • Advertentiegroep: dames sneakers
  • Advertentiegroep: dames laarzen
  • Advertentiegroep: dames boots
  • etc.

Zorg daarnaast ook dat je de ene campagne bij de andere uitsluit. Je wilt namelijk zo specifiek mogelijk een advertentie laten zien. Als iemand zoekt naar zwarte dames t-shirts, dan wil je niet dat ze de advertenties voor de witte te zien krijgen. Weet je nog niet of ‘de diepte ingaan’ voor jou werkt? Maak dan generieke campagnes aan, zoals ‘dames t-shirts’. Op deze manier leer je eerst je doelgroep kennen en hoe zij zoeken.

3. Stel een budget vast

Bij het starten van een succesvolle SEA-campagne is het belangrijk om een budget vast te stellen. Dit helpt je om controle te houden over je uitgaven en de kosten in lijn te houden met je doelstellingen. Bepaal hoeveel je wilt uitgeven per klik, per dag of per maand. Houd er rekening mee dat SEA-campagnes vaak tijd nodig hebben om te optimaliseren, dus wees bereid om in het begin wat meer te investeren.

Begin je succesvolle campagne met een biedstrategie als ‘klikken maximaliseren’. Voor de automatische biedstrategiëen is namelijk meer data nodig, minimaal 15 conversies in een maand.

4. Schrijf aantrekkelijke advertenties

Een goede advertentie is essentieel voor een succesvolle SEA-campagne. Besteed aandacht aan je koppen, beschrijvingen en zichtbare URL’s. Gebruik actiewoorden en vermeld duidelijk de voordelen van je product of dienst. Vergeet niet om relevante zoekwoorden in je advertentietekst op te nemen om de kwaliteitsscore te verhogen en de kosten per klik te verlagen.

5. Optimaliseer je bestemmingspagina’s

De bestemmingspagina’s van je advertenties spelen een grote rol in het succes van je campagne. Zorg ervoor dat deze pagina’s relevant zijn voor de zoekwoorden en advertentieteksten, en dat ze een duidelijke call-to-action bevatten. Een goede bestemmingspagina helpt je om het bouncepercentage te verlagen en de conversieratio te verhogen.

In onze blog ‘Hoe maak je een effectieve landingspagina voor SEA? 6 tips!‘ lees je hier meer over.

6. Monitoren en analyseren

Het is belangrijk om je SEA-campagne regelmatig te monitoren en te analyseren. Gebruik tools zoals Google Analytics om inzicht te krijgen in het gedrag van je bezoekers, de prestaties van je advertenties en de effectiviteit van je bestemmingspagina’s. Optimaliseer je campagne op basis van deze gegevens om betere resultaten te behalen en je doelstellingen te bereiken.

7. Maak gebruik van remarketing

Remarketing is een krachtige strategie om bezoekers die je website eerder hebben bezocht opnieuw te bereiken met gerichte advertenties. Dit kan de kans op conversie aanzienlijk verhogen. Stel aangepaste doelgroepen op en maak specifieke advertenties voor mensen die al interesse hebben getoond in je product of dienst.

8. Test verschillende advertentievarianten

Om het succes van je SEA-campagne te maximaliseren, is het belangrijk om verschillende advertentievarianten te testen. Experimenteer met verschillende koppen, beschrijvingen, zoekwoorden en bestemmingspagina’s. Gebruik A/B-tests om te bepalen welke varianten het beste presteren en pas je campagne hierop aan.

9. Blijf up-to-date met de laatste trends

De wereld van online adverteren verandert voortdurend. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van SEA om je concurrentie voor te blijven. Lees blogs, volg cursussen en woon seminars bij om je kennis te vergroten en je campagnes te optimaliseren.

10. Evalueer en optimaliseer

Tot slot is het cruciaal om je SEA-campagne regelmatig te evalueren en te optimaliseren. Analyseer je resultaten, leer van je fouten en pas je strategieën aan. Houd er rekening mee dat succesvolle SEA-campagnes tijd en geduld vereisen. Blijf experimenteren en verbeteren om je doelstellingen te bereiken en het maximale uit je advertentiebudget te halen.

Wanneer ga jij een succesvolle SEA campagne opstarten?

Een succesvolle SEA-campagne starten vereist een goed doordachte strategie en voortdurende optimalisatie. Door je doelstellingen te bepalen, de juiste zoekwoorden te kiezen, aantrekkelijke advertenties te schrijven en je resultaten te analyseren, kun je het succes van je campagne vergroten. Vergeet niet om te blijven leren, experimenteren en verbeteren om de beste resultaten te behalen en je online zichtbaarheid te vergroten.

Wil je dit onderdeel van je marketingstrategie liever uitbesteden? Neem dan contact op en plan een afspraak in! Ik kijk graag wat ik voor je kan betekenen en wanneer je kunt starten.

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

10 + 10 =