Wat is SEA en hoe werkt het?

Wat is SEA? SEA staat voor Search Engine Advertising en is een vorm van online adverteren waarbij advertenties worden getoond in zoekmachines zoals Google. SEA kan een effectieve manier zijn om meer verkeer naar je website te genereren en je merkbekendheid te vergroten. In dit artikel gaan we dieper in op wat SEA precies is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

Hoe werkt SEA?

Het principe van SEA is eenvoudig: je maakt een advertentie, bepaalt op welke zoekwoorden deze advertentie moet worden getoond en wat je hiervoor per dag wilt uitgeven. Wanneer een gebruiker zoekt op één van deze zoekwoorden, wordt jouw advertentie getoond boven of onder de organische zoekresultaten.

Er zijn verschillende websites waarop je kunt adverteren, maar de twee grootste platformen zijn Google Ads en Microsoft Advertising. Hieronder leg ik je kort uit wat deze platformen zijn en wat ze te bieden hebben.

1. Google Ads

Google Ads is het advertentieplatform van Google. Met Google Ads kun je adverteren in de zoekresultaten van Google, Gmail, op Google Maps en op websites die zijn aangesloten bij het Google Display Netwerk. Het platform werkt op basis van een veilingssysteem, waarbij je biedt op zoekwoorden en targetingopties om te bepalen waar en wanneer jouw advertenties worden weergegeven.

Binnen Google Ads kun je verschillende soorten advertenties maken, zoals zoekadvertenties, displayadvertenties, shoppingadvertenties en videoadvertenties. Ook kun je gebruikmaken van verschillende targetingopties, zoals geografische targeting, tijdstip targeting, demografische targeting en interesse targeting. Hierdoor kun je jouw advertenties zo specifiek mogelijk maken en gericht targeten op de juiste doelgroep.

2. Microsoft Advertising

Microsoft Advertising is het advertentieplatform van Microsoft, voorheen bekend als Bing Ads. Met Microsoft Advertising kun je adverteren in de zoekresultaten van Bing, Yahoo! en MSN en op websites die zijn aangesloten bij het Microsoft Audience Network.

Het platform werkt op een vergelijkbare manier als Google Ads, met een veilingssysteem waarbij je biedt op zoekwoorden en targetingopties om te bepalen waar en wanneer jouw advertenties worden weergegeven. Binnen Microsoft Advertising kun je verschillende soorten advertenties maken, zoals zoekadvertenties, shoppingadvertenties en audienceadvertenties.

Ook biedt Microsoft Advertising verschillende targetingopties, zoals geografische targeting, tijdstip targeting, demografische targeting en interesse targeting. Door gebruik te maken van deze targetingopties kun je jouw advertenties zo specifiek mogelijk maken en gericht targeten op de juiste doelgroep.

Google Ads en Microsoft Advertising zijn de twee grootste platformen om te adverteren. Beide platformen bieden verschillende soorten advertenties en targetingopties om jouw advertenties zo specifiek mogelijk te maken en gericht te targeten op de juiste doelgroep. Het is belangrijk om te bepalen welk platform het beste bij jouw doelstellingen en budget past. Ik raad altijd aan om op beide platformen te adverteren. Je kunt namelijk eenvoudig je advertenties uit Google Ads kopiëren naar Microsoft Advertising.

SEA versus SEO

SEA is dus een vorm van online adverteren en verschilt daarmee van SEO, oftewel Search Engine Optimization. Bij SEO gaat het om het optimaliseren van je website en content om zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten te verschijnen. Bij SEA betaal je om boven of onder deze organische zoekresultaten te verschijnen.

SEO en SEA tegelijk inzetten

Hoewel SEO vaak als de meest duurzame oplossing wordt gezien, kan SEA een goede aanvulling zijn op je SEO-strategie. Met SEA kun je snel meer verkeer naar je website genereren en de effectiviteit van je zoekwoorden testen voordat je hiermee aan de slag gaat in je SEO-strategie.

De voordelen van SEA

SEA heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van online adverteren. Hieronder hebben we een aantal van de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

  1. Snel resultaat: SEA kan binnen enkele uren resultaat opleveren, terwijl SEO een langere termijn strategie is.
  2. Controle over de kosten: Je kunt zelf bepalen hoeveel je per klik wilt betalen en je hebt controle over je dagbudget.
  3. Gerichte targeting: Je kunt je advertenties richten op specifieke doelgroepen en regio’s, wat de kans vergroot dat je de juiste mensen bereikt.
  4. Meetbare resultaten: Je kunt precies zien hoeveel klikken en conversies je hebt behaald, waardoor je de effectiviteit van je campagnes kunt meten en verbeteren.
  5. Flexibiliteit: Je kunt je campagnes snel aanpassen en optimaliseren op basis van de resultaten die je behaalt.

SEA inzetten?

SEA is een effectieve manier om meer verkeer naar je website te genereren en je merkbekendheid te vergroten. Het kan een goede aanvulling zijn op je SEO-strategie en biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van online adverteren. Door de flexibiliteit en meetbaarheid van SEA kun je snel testen wat wel en niet werkt en je campagnes optimaliseren.

Als je meer wilt weten over dit onderwerp of hulp nodig hebt bij het verbeteren van jouw SEA campagnes, neem dan gerust contact op.  Met inmiddels meer dan 10 jaar ervaring als marketeer heb ik diverse bedrijven geholpen met het verbeteren van hun online vindbaarheid. Ik geloof daarbij niet in one-size-fits-all oplossingen. Samen met elke klant maak ik een op maat gemaakt SEA-plan dat past bij hun specifieke behoeften en doelen. Samen zorgen we ervoor dat je website hoger scoort in de zoekresultaten en meer verkeer aantrekt.

Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe ik je kan helpen om jouw online zichtbaarheid te vergroten en meer klanten aan te trekken!

Neem contact op

Wat verdient een SEO specialist?

De online wereld is tegenwoordig een belangrijk speelveld voor bedrijven, en een sterke online aanwezigheid is essentieel voor succes. Een belangrijke speler in het...

Hoe implementeer je een effectief retourbeleid?

Een effectief retourbeleid is essentieel voor het succes van elk e-commerce bedrijf. Het stelt klanten in staat om met vertrouwen aankopen te doen en verhoogt de kans op...

Contentcuration: hoe waarde toevoegen met andermans content?

Wat is contentcuration? First things first; wat is contentcuration? Contentcuration is het proces van het verzamelen, organiseren en delen van relevante en waardevolle...

Het belang van visuele content in contentmarketing

In het huidige digitale tijdperk is contentmarketing uitgegroeid tot een van de meest effectieve manieren om merken en bedrijven te promoten. Binnen contentmarketing speelt...

SEO-team samenstellen? 7 praktische tips & aanbevelingen

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle digitale marketingstrategie. Om je SEO-inspanningen te maximaliseren, is het belangrijk om een...

De beste e-commerce platformen vergeleken: WooCommerce, Shopify en Magento

Het kiezen van het juiste e-commerce platform is cruciaal voor het succes van je online winkel. In dit artikel vergelijken we drie populaire e-commerce platformen:...

Het gebruik van pop-ups op je WordPress-website: do’s en don’ts

Pop-ups zijn een veelgebruikte marketingtool om de aandacht van websitebezoekers te trekken, e-mailadressen te verzamelen en conversies te verhogen. Echter, als ze niet op...

Hoe start je eens succesvolle SEA campagne? 10 tips

Oké, je hebt net een website opgericht of nieuwe producten/diensten die je onder de aandacht wil brengen. Maar waar begin je mee en hoe start je een succesvolle SEA...

Hoe werkt voice search en wat betekent het voor SEO?

De opkomst van slimme speakers, smartphones en andere spraakgestuurde apparaten heeft geleid tot een toename van voice search. Deze technologische ontwikkeling heeft invloed...

Ontdek het belang van personalisatie in e-commerce

In de huidige concurrerende e-commerce markt is het essentieel om je te onderscheiden en een unieke klantervaring te bieden. Een van de meest effectieve manieren om dit te...