Hoe maak je een effectieve SEO strategie?

In de digitale wereld van vandaag is het hebben van een effectieve SEO strategie van vitaal belang voor bedrijven en organisaties die online aanwezig willen zijn. Een goede SEO strategie kan helpen om de zichtbaarheid van een website te vergroten, meer verkeer te genereren en uiteindelijk meer conversies te behalen. Het creëren van een effectieve SEO strategie is geen eenvoudige taak. Het vereist kennis van de nieuwste SEO-trends, het begrijpen van de doelgroep en de juiste zoekwoorden, en de vaardigheid om content te creëren die waardevol is voor jouw doelgroep en relevant is voor zoekmachines.

In dit artikel vertellen we de stappen die je kunt volgen om een effectieve SEO strategie te maken. Van trefwoordanalyse en contentcreatie tot technische optimalisatie en linkbuilding. Door deze stappen te volgen en jouw strategie continu te analyseren en te optimaliseren, kun je een sterke online aanwezigheid opbouwen en jouw doelen bereiken. Of je nu een startende ondernemer bent of een ervaren marketeer, het volgen van de stappen zal je helpen om een effectieve SEO strategie te maken die werkt voor jouw website en jouw doelgroep.

Stap 1: Zoekwoordonderzoek

De eerste stap is het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek. Dit houdt in dat je de juiste zoekwoorden en zoektermen moet vinden die jouw doelgroep gebruikt om informatie te vinden. Dit is van vitaal belang omdat het je helpt om te begrijpen wat jouw potentiële klanten zoeken en hoe je ze kunt bereiken. Hieronder volgen enkele stappen die je kunt volgen om een grondig zoekwoordonderzoek uit te voeren:

 1. Begrijp jouw doelgroep: Het is belangrijk om jouw doelgroep te begrijpen en te weten welke zoekwoorden en termen zij gebruiken om informatie te vinden. Analyseer de zoekintentie en het gedrag van jouw doelgroep om de beste zoekwoorden te vinden.
 2. Gebruik zoekwoordonderzoekstools: Er zijn verschillende zoekwoordonderzoekstools beschikbaar zoals Google Keyword Planner, SEMrush en Ahrefs. Deze tools helpen om de populariteit en het zoekvolume van zoekwoorden te analyseren.
 3. Maak een lijst met zoekwoorden: Maak een lijst met zoekwoorden die relevant zijn voor jouw website en doelgroep. Gebruik daarbij synoniemen en variaties van zoekwoorden.
 4. Analyseer de concurrentie: Analyseer de zoekwoorden die door jouw concurrenten worden gebruikt. Zoek naar mogelijkheden om je te onderscheiden door te focussen op zoekwoorden waar jouw concurrenten niet op richten.
 5. Filter de lijst: Filter de lijst met zoekwoorden op basis van relevantie, zoekvolume en concurrentie. Kies de meest relevante zoekwoorden en zorg ervoor dat deze zoekwoorden worden verwerkt in jouw content en metadata.
 6. Monitor en optimaliseer: Monitor de prestaties van de zoekwoorden die je hebt gekozen en optimaliseer jouw strategie waar nodig. Houd rekening met veranderingen in zoekgedrag en pas jouw strategie daarop aan.

Stap 2: Contentcreatie

Het creëren van kwalitatieve en relevante content is een andere belangrijke stap in het maken van een effectieve SEO strategie. Dit is een geweldige manier om jouw website te optimaliseren en het verkeer te verhogen. Maak unieke content voor elk onderwerp of zoekwoord en zorg ervoor dat het zoekwoord er op natuurlijke wijze in voorkomt. Zorg er ook voor dat de content de vragen van jouw doelgroep beantwoordt en relevant is.

Wil je graag schrijven over een onderwerp, zoals bijvoorbeeld ‘rode rozen’, maar weet je niet waar je moet beginnen? Een aantal tips:

 • Answerthepublic.com: Dit is een handige online tool voor zoekwoordonderzoek en content ideeën. Het werkt door de suggesties van zoekopdrachten die mensen in zoekmachines intypen te verzamelen en te organiseren in een overzichtelijke mindmap. Dankzij deze tool kun je inzicht krijgen in de vragen en interesses van jouw doelgroep en om ideeën te genereren voor blogposts, artikelen, video’s en andere contentformats.
 • Google: Zoek op het te schrijven onderwerp en kijk waar concurrenten over schrijven. Wellicht kun je hier vragen van bundelen of inspiratie opdoen.
 • ChatGPT: Deze AI-tool is handig voor het geven van ideeën rondom een bepaald onderwerp en kan helpen met het verbeteren en schrijven van content.

Stap 3: Technische optimalisatie

Technische optimalisatie is een belangrijk onderdeel van een effectieve SEO-strategie. Het gaat hierbij om het optimaliseren van de technische aspecten van jouw website om de gebruikerservaring te verbeteren en de website beter vindbaar te maken voor zoekmachines. Hieronder volgen enkele belangrijke onderdelen van technische optimalisatie:

 1. Snelheid en prestaties: De snelheid en prestaties van jouw website zijn cruciaal voor de gebruikerservaring en de ranking in zoekmachines. Het is belangrijk om te zorgen voor een snelle laadtijd en het minimaliseren van foutmeldingen op de website.
 2. Mobile-first indexering: Met de opkomst van mobiele apparaten is mobile-first indexering een belangrijk aspect geworden van technische optimalisatie. Dit houdt in dat jouw website goed moet functioneren op zowel desktop als mobiele apparaten.
 3. Crawlfouten oplossen: Crawlfouten zijn fouten die zoekmachines tegenkomen bij het indexeren van jouw website. Het is belangrijk om deze fouten op te lossen om ervoor te zorgen dat zoekmachines jouw website goed kunnen indexeren en tonen in de zoekresultaten.
 4. Sitemap en robots.txt: Een sitemap geeft zoekmachines een overzicht van alle pagina’s op jouw website, terwijl robots.txt instructies geeft aan zoekmachines over welke pagina’s ze wel en niet moeten indexeren.
 5. SSL-certificaat: Het hebben van een SSL-certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de website en de gebruiker. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van de gebruiker, maar ook voor de ranking in zoekmachines.
 6. Structured data: Structured data is code die de inhoud van jouw website categoriseert en structureert, zodat zoekmachines deze beter kunnen begrijpen. Dit kan resulteren in rich snippets, waardoor jouw website beter opvalt in de zoekresultaten.

Stap 4: Linkbuilding

Het verkrijgen van links naar jouw website vanaf andere relevante en gerenommeerde websites is een geweldige manier om de autoriteit en het verkeer van jouw website te vergroten. Dit kan worden gedaan door middel van outreach, gastbloggen, linkruil of het creëren van geweldige content die andere websites willen delen.

Stap 5: Analyse en optimalisatie

Last but not least is het monitoren, analyseren en optimaliseren van jouw SEO-strategie een doorlopend proces. Gebruik tools zoals Google Analytics, Google Search Console of SERanking om de prestaties van jouw website te meten en te begrijpen welke zoekwoorden, pagina’s en strategieën het beste werken. Optimaliseer vervolgens jouw website en strategie op basis van deze gegevens.

Met deze stappen kun je een effectieve SEO-strategie maken die jouw website helpt om hoger te scoren in de zoekresultaten en meer verkeer en conversies genereert. Houd er rekening mee dat SEO een langetermijnstrategie is en dat het tijd kost om resultaten te zien. Blijf consistent en wees geduldig.

Hulp nodig bij het maken en uitvoeren van jouw SEO strategie?

Met inmiddels 10 jaar ervaring als marketingspecialist, heb ik bij verschillende bedrijven mee mogen kijken in hun ‘marketingkeuken’. Een stijgende lijn, mooie resultaten en een duidelijk doel voor de toekomst: dat zijn dingen wat het vak van een marketeer zo mooi maakt. Kun je bij jouw SEO strategie een helpende hand gebruiken? Neem dan contact op!

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

1 + 10 =