Hoe werkt voice search en wat betekent het voor SEO?

De opkomst van slimme speakers, smartphones en andere spraakgestuurde apparaten heeft geleid tot een toename van voice search. Deze technologische ontwikkeling heeft invloed op de manier waarop mensen zoeken naar informatie en op de manier waarop zoekmachines zoekresultaten weergeven. In dit artikel leggen we uit hoe voice search werkt en wat het betekent voor SEO.

Wat is voice search en hoe werkt het?

Voice search, of spraakgestuurd zoeken, is het proces waarbij gebruikers gesproken zoekopdrachten geven aan een apparaat in plaats van tekst in te typen. Slimme speakers zoals Google Home en Amazon Echo, maar ook smartphones en andere apparaten met spraakassistenten zoals Siri en Google Assistant, maken gebruik van voice search technologie.

Het proces van voice search bestaat uit drie stappen:

 1. Spraakherkenning: Het apparaat vangt de gesproken zoekopdracht van de gebruiker op en zet deze om in tekst.
 2. Zoekopdrachtanalyse: Het apparaat analyseert de zoekopdracht en interpreteert de intentie van de gebruiker om relevante informatie te vinden.
 3. Zoekresultaten: Het apparaat toont of spreekt de zoekresultaten uit op basis van de geanalyseerde zoekopdracht.

Voice search en SEO

Voice search heeft invloed op SEO, omdat het verandert hoe mensen zoeken naar informatie en hoe zoekmachines zoekresultaten rangschikken. Enkele belangrijke aspecten van voice search die invloed hebben op SEO zijn:

 1. Natuurlijke taal en long-tail zoekwoorden: Bij voice search gebruiken mensen vaak meer natuurlijke taal en langere zoekopdrachten in vergelijking met tekstgebaseerd zoeken. Dit betekent dat het belangrijk is om je te richten op long-tail zoekwoorden en vragen die gebruikers mogelijk stellen.
 2. Lokale SEO: Voice search wordt vaak gebruikt voor lokale zoekopdrachten, zoals het vinden van restaurants of winkels in de buurt. Het optimaliseren van je lokale SEO is dus essentieel om gevonden te worden via voice search.
 3. Positie nul: Bij voice search worden vaak zogenaamde ‘featured snippets’ of antwoorden op vragen direct uitgesproken. Deze snippets komen meestal van de positie nul in de zoekresultaten. Het optimaliseren van je content om in aanmerking te komen voor deze positie kan je zichtbaarheid bij voice search vergroten.

7 tips voor het optimaliseren van je website voor voice search

Optimaliseer je website voor voice search met deze 7 tips:

 1. Gebruik conversatiële en natuurlijke taal: Schrijf content die aansluit bij de manier waarop mensen spreken en formuleer je teksten op een conversatiële manier.
 2. Optimaliseer voor long-tail zoekwoorden en vraaggestuurde zoekopdrachten: Identificeer populaire vragen en long-tail zoekwoorden die gebruikers mogelijk gebruiken bij voice search en verwerk deze in je content.
 3. Structureer je content met duidelijke koppen en lijsten: Maak je content gemakkelijk scanbaar voor zoekmachines door duidelijke koppen en lijsten te gebruiken. Dit kan ook helpen om in aanmerking te komen voor featured snippets.
 4. Optimaliseer je website voor mobiele apparaten: Aangezien voice search vaak via smartphones wordt gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website mobielvriendelijk is.
 5. Verbeter je lokale SEO: Zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie up-to-date is op Google Mijn Bedrijf en andere lokale bedrijfsvermeldingen, en optimaliseer je content voor lokale zoekwoorden.
 6. Implementeer schema markup: Gebruik gestructureerde gegevens om zoekmachines te helpen je content beter te begrijpen en te indexeren, wat de kans vergroot dat je in aanmerking komt voor featured snippets en positie nul.
 7. Optimaliseer je laadtijd: Een snelle laadtijd is belangrijk voor zowel gebruikers als zoekmachines. Optimaliseer je website om de laadtijd te minimaliseren en je algehele SEO-prestaties te verbeteren.

Speel nu in op deze blijvende trend

Voice search is een groeiende trend die invloed heeft op de manier waarop mensen zoeken naar informatie en hoe zoekmachines zoekresultaten weergeven. Door je website te optimaliseren voor voice search, kun je inspelen op deze trend en je online zichtbaarheid en SEO-prestaties verbeteren. Met de tips in dit artikel ben je goed op weg om je website klaar te maken voor de toekomst van voice search.

Heb je nog vragen over het optimaliseren van je website voor Voice Search of wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem gerust contact op en ik help je graag verder

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

13 + 4 =