Wat zijn Rich Snippets? Een uitgebreide gids

Rich Snippets zijn een belangrijk onderdeel van de online marketingwereld geworden. In dit artikel vertellen we wat Rich Snippets zijn, hoe ze werken en hoe je ze kunt benutten voor een betere zichtbaarheid in de zoekmachines, een hoger CTR en uiteindelijk meer conversies.

Wat zijn Rich Snippets?

Rich Snippets zijn verbeterde zoekresultaten die worden weergegeven op de resultatenpagina’s van zoekmachines, zoals Google. Ze geven meer informatie over de inhoud van een webpagina en kunnen de vorm aannemen van beoordelingen, recepten, evenementen en meer. Rich Snippets trekken de aandacht van gebruikers en kunnen leiden tot hogere klikfrequenties (CTR’s) en meer verkeer naar jouw website.

Rich snippet prijs

Hierboven zie je de website van Van Moof. Het gaat daarbij om het model ‘S5’. De Rich Snippets zijn in dit geval de prijs en ‘Op voorraad’.

Verschillende soorten Rich Snippets

Rich Snippets komen in allerlei soorten en maten voor. Enkele veelvoorkomende typen Rich Snippets zijn:

 • Producten: Prijs, beschikbaarheid en beoordelingen
 • Recepten: Afbeelding, bereidingstijd en beoordelingen
 • Evenementen: Datum, locatie en ticketinformatie
 • Personen: Naam, beroep en contactgegevens
 • Video’s: Thumbnail, duur en beschrijving
 • Organisaties: Logo, contactgegevens en locatie
 • Artikelen: Titel, auteur en publicatiedatum

Het belang van Rich Snippets voor SEO

Rich Snippets spelen een cruciale rol in zoekmachineoptimalisatie (SEO) en dragen bij aan de online zichtbaarheid en prestaties van jouw website op verschillende manieren:

 1. Betere zichtbaarheid: Rich Snippets voegen extra informatie en visuele elementen toe aan zoekresultaten, waardoor ze meer opvallen en de aandacht van gebruikers trekken. Hierdoor wordt jouw website beter zichtbaar tussen de andere zoekresultaten.
 2. Hogere klikfrequenties (CTR): Aantrekkelijke en informatieve Rich Snippets kunnen leiden tot een hogere klikfrequentie (CTR). Gebruikers zijn eerder geneigd om op een zoekresultaat te klikken dat meer relevante informatie biedt, wat op zijn beurt meer organisch verkeer naar jouw website leidt.
 3. Verhoogde autoriteit en vertrouwen: Rich Snippets kunnen jouw website een betrouwbaarder en professioneler imago geven. Door gedetailleerde en relevante informatie te tonen, win je het vertrouwen van gebruikers, waardoor ze eerder geneigd zijn om jouw website te bezoeken en te verkennen.
 4. Verbeterde gebruikerservaring: Rich Snippets helpen gebruikers snel te begrijpen waar jouw webpagina over gaat en of het relevant is voor hun zoekopdracht. Dit leidt tot een betere gebruikerservaring en kan de kans vergroten dat ze langer op jouw website blijven en met de content omgaan.
 5. Potentiële invloed op zoekwoordposities: Hoewel het niet gegarandeerd is, kunnen Rich Snippets indirect bijdragen aan betere posities in zoekresultaten. Een hogere CTR en betere gebruikerservaring kunnen door zoekmachines worden geïnterpreteerd als signalen van kwaliteit en relevantie, wat mogelijk leidt tot een hogere ranking voor relevante zoekwoorden.

Al met al zijn Rich Snippets een belangrijk aspect van SEO en kunnen ze, mits correct geïmplementeerd en geoptimaliseerd, bijdragen aan betere prestaties van jouw website in zoekmachines.

Structured Data en Schema.org

Schema.org is een gestandaardiseerd vocabulaire en een verzameling schema’s die webmasters en ontwikkelaars kunnen gebruiken om gestructureerde gegevens op hun websites te implementeren. Het doel van Schema.org is om zoekmachines beter te laten begrijpen wat de inhoud van een webpagina betekent, zodat ze meer accurate en relevante zoekresultaten kunnen tonen, inclusief Rich Snippets.

Schema.org is een verzameling van duizenden gestandaardiseerde schema’s die elk een specifiek type entiteit of concept vertegenwoordigen, zoals personen, producten, evenementen, organisaties en meer. Elk schema bevat een set van eigenschappen die informatie over de entiteit beschrijven. Webmasters en ontwikkelaars kunnen deze schema’s en eigenschappen gebruiken om gestructureerde gegevens aan hun webpagina’s toe te voegen, zodat zoekmachines de inhoud beter begrijpen.

Bijvoorbeeld, het schema voor een “Persoon” kan eigenschappen bevatten zoals “naam”, “beroep” en “geboortedatum”. Door deze gestructureerde gegevens toe te voegen aan een webpagina, kan een zoekmachine gemakkelijker begrijpen dat de pagina over een specifiek persoon gaat en relevante informatie extraheren voor zoekresultaten en Rich Snippets.

Hoe je Rich Snippets implementeert op jouw website

Er zijn verschillende manieren om gestructureerde gegevens met Schema.org op jouw website te implementeren. De meest gangbare methoden zijn:

 • JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data): Dit is een lichtgewicht dataformaat en de aanbevolen methode door Google voor het toevoegen van gestructureerde gegevens aan webpagina’s.
 • Microdata: Dit is een HTML-specificatie die gebruikt kan worden om gestructureerde gegevens direct in de HTML-code van een webpagina te integreren.
 • RDFa (Resource Description Framework in Attributes): Dit is een andere methode om gestructureerde gegevens in HTML-code te integreren, vergelijkbaar met Microdata.
 • De juiste WordPress plugin: In diverse contentoptimalisatietools zit in de betaalde versie een methode om eenvoudig het type content aan te vinken. Een voorbeeld is bijvoorbeeld RankMath. Deze plugin zorgt vervolgens voor de juiste Rich Snippets, zodat je deze kunt implementeren zonder enige voorkennis.

Tips voor het optimaliseren van Rich Snippets

 • Zorg voor nauwkeurige en relevante informatie: Geef correcte en up-to-date informatie in je Rich Snippets, zodat ze waardevol zijn voor gebruikers.
 • Wees consistent: Gebruik dezelfde terminologie en opmaak voor gestructureerde gegevens op al jouw webpagina’s.
 • Test je implementatie: Gebruik tools zoals Google’s Structured Data Testing Tool of Schema.org’s Validator om te controleren of je gestructureerde gegevens correct zijn geïmplementeerd.
 • Volg de richtlijnen: Houd je aan de richtlijnen en best practices van zoekmachines voor het gebruik van gestructureerde gegevens en Rich Snippets.

Het meten van Rich Snippet succes

Om het succes van jouw Rich Snippets te meten, moet je de prestaties van je webpagina’s in de gaten houden. Enkele belangrijke statistieken zijn:

 • Klikfrequentie (CTR): Een hogere CTR wijst op aantrekkelijkere en effectievere Rich Snippets.
 • Verkeer: Een toename van het verkeer naar jouw website kan duiden op succesvolle Rich Snippets.
 • Conversies: Als je conversiedoelen op jouw website hebt ingesteld, kijk dan of er een toename is in conversies na het implementeren van Rich Snippets.
 • Zoekwoordposities: Controleer of jouw website hoger in de zoekresultaten verschijnt voor relevante zoekwoorden na het toevoegen van Rich Snippets.

Vergroot je betrokkenheid

Rich Snippets zijn een krachtig hulpmiddel voor marketeers die hun online zichtbaarheid en betrokkenheid willen vergroten. Door gestructureerde gegevens toe te voegen aan jouw webpagina’s en Rich Snippets te optimaliseren, kun je profiteren van betere zoekresultaten en een hogere klikfrequentie. Met de juiste implementatie en monitoring van de prestaties, kunnen Rich Snippets een waardevolle aanvulling zijn op jouw online marketingstrategie.

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

9 + 13 =