Hoe maak je SEO-vriendelijke URL’s? 7 tips

Een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het creëren van SEO-vriendelijke URL’s. Het hebben van goed gestructureerde en beschrijvende URL’s kan een aanzienlijke impact hebben op je websiteverkeer, zoekmachinepositie en de algehele gebruikerservaring. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van het maken van SEO-vriendelijke URL’s en bieden we je 7 waardevolle tips om je website te optimaliseren.

1. Begrijp het belang van SEO-vriendelijke URL’s

Het hebben van SEO-vriendelijke URL’s is belangrijk om verschillende redenen:

 • Ze verbeteren de gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid van je website voor zowel bezoekers als zoekmachines.
 • Ze helpen zoekmachines om de structuur en hiërarchie van je website beter te begrijpen.
 • Ze kunnen de click-through rate (CTR) verhogen, aangezien gebruikers een duidelijker beeld krijgen van de inhoud van een pagina voordat ze erop klikken.
 • Ze kunnen bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines, omdat URL’s met relevante zoekwoorden vaak beter presteren dan die met willekeurige tekenreeksen of nietszeggende termen.

2. Gebruik beschrijvende en relevante zoekwoorden

Het opnemen van relevante zoekwoorden in je URL’s helpt zoekmachines en gebruikers om de inhoud van je pagina’s beter te begrijpen. Zorg ervoor dat je zoekwoorden kiest die nauw aansluiten bij het onderwerp van je pagina en het doel van je content.

 • Voer zoekwoordonderzoek uit om te bepalen welke termen het meest relevant zijn voor je doelgroep.
 • Gebruik lange zoekwoorden (long-tail keywords) indien mogelijk, omdat ze vaak minder concurrerend zijn en beter aansluiten bij de zoekintentie van gebruikers.
 • Overdrijf niet met het gebruik van zoekwoorden; dit kan overkomen als keyword stuffing en kan een negatieve impact hebben op je SEO.

3. Houd je URL’s kort en eenvoudig

Lange en ingewikkelde URL’s kunnen verwarrend zijn voor zowel gebruikers als zoekmachines. Probeer je URL’s kort en eenvoudig te houden, zodat ze gemakkelijk te lezen en te onthouden zijn.

 • Vermijd het gebruik van overbodige woorden, zoals lidwoorden en voorzetsels.
 • Beperk het gebruik van submappen (bijv. /categorie/subcategorie/pagina) om de hiërarchie van je website eenvoudiger te maken.
 • Gebruik korte en beschrijvende bestandsnamen voor afbeeldingen en andere media.

Er is geen strikte limiet voor de lengte van een SEO-vriendelijke URL. Echter, het is aanbevolen om je URL’s zo kort en bondig mogelijk te houden, zonder in te boeten op duidelijkheid en relevantie. Over het algemeen wordt aangeraden om URL’s korter dan 60-70 karakters te houden. Dit zorgt ervoor dat ze volledig worden weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines en gemakkelijk te lezen en te onthouden zijn voor gebruikers. Langere URL’s kunnen leiden tot een lagere klikfrequentie (CTR) en worden mogelijk niet volledig geïndexeerd door zoekmachines.

4. Gebruik hyphens om woorden te scheiden

Het is belangrijk om woorden in je URL’s te scheiden met hyphens (-) in plaats van underscores (_) of andere tekens. Hyphens worden door zoekmachines gezien als scheidingstekens tussen woorden, terwijl underscores worden gezien als onderdeel van een enkel woord.

 • Gebruik bijvoorbeeld “seo-vriendelijke-urls” in plaats van “seo_vriendelijke_urls” of “seovriendelijkeurls”.
 • Let op: gebruik geen spaties in je URL’s, omdat dit kan leiden tot problemen met de weergave en indexering van je pagina’s.

5. Gebruik een consistente URL-structuur

Een consistente URL-structuur helpt zoekmachines en gebruikers om gemakkelijker door je website te navigeren. Bovendien bevordert het de interne linkstructuur en het beheer van je website.

 • Gebruik bijvoorbeeld een consistente indeling voor categoriepagina’s, zoals “domeinnaam.com/categorie/pagina” of “domeinnaam.com/onderwerp/pagina”.
 • Vermijd het gebruik van parameters en dynamische URL’s, zoals “domeinnaam.com/?p=123”, omdat deze moeilijk te lezen zijn en problemen kunnen veroorzaken bij het crawlen en indexeren van je website.

6. Gebruik canonical tags voor duplicate content

Als je meerdere pagina’s hebt met vergelijkbare of identieke content, is het belangrijk om canonical tags te gebruiken om aan te geven welke pagina de voorkeur heeft voor indexering en ranking. Dit helpt om duplicate content problemen te voorkomen en zorgt ervoor dat zoekmachines je pagina’s op de juiste manier indexeren.

 • Implementeer canonical tags in de head-sectie van je HTML-code, bijvoorbeeld: <link rel="canonical" href="https://www.domeinnaam.com/voorkeurspagina" />.
 • Gebruik 301 redirects om gebruikers en zoekmachines door te verwijzen naar de voorkeurspagina als er meerdere URL’s toegang bieden tot dezelfde content.

7. Monitor en optimaliseer je URL’s regelmatig

Het is belangrijk om de prestaties van je URL’s regelmatig te controleren en te optimaliseren op basis van je SEO-doelen en gebruikersgedrag.

 • Maak gebruik van Google Search Console en andere SEO-tools om inzicht te krijgen in de prestaties van je URL’s en mogelijke problemen op te sporen.
 • Voer regelmatig een website-audit uit om gebroken links, verouderde content en andere problemen die de gebruiksvriendelijkheid en indexering van je website kunnen beïnvloeden, te identificeren en op te lossen.

Het belang van SEO-vriendelijke URL’s

Het creëren van SEO-vriendelijke URL’s is een cruciaal onderdeel van een effectieve SEO-strategie. Door de bovenstaande tips en best practices te volgen, kun je je website optimaliseren voor zoekmachines, de gebruiksvriendelijkheid verbeteren en uiteindelijk meer verkeer en conversies genereren. Vergeet niet om regelmatig je URL’s te controleren en te optimaliseren om ervoor te zorgen dat ze altijd up-to-date en in lijn zijn met de nieuwste SEO-ontwikkelingen en gebruikerstrends.

Hulp nodig bij dit marketingonderdeel of wil je het compleet uitbesteden? Neem dan contact op! Ik kijk graag mee naar je website om te kijken waar de verbeteringen op dit en op andere SEO-onderdelen liggen.

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

4 + 1 =