Hoe maak je SEO-vriendelijke URL’s? 7 tips

Een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het creëren van SEO-vriendelijke URL’s. Het hebben van goed gestructureerde en beschrijvende URL’s kan een aanzienlijke impact hebben op je websiteverkeer, zoekmachinepositie en de algehele gebruikerservaring. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van het maken van SEO-vriendelijke URL’s en bieden we je 7 waardevolle tips om je website te optimaliseren.

1. Begrijp het belang van SEO-vriendelijke URL’s

Het hebben van SEO-vriendelijke URL’s is belangrijk om verschillende redenen:

 • Ze verbeteren de gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid van je website voor zowel bezoekers als zoekmachines.
 • Ze helpen zoekmachines om de structuur en hiërarchie van je website beter te begrijpen.
 • Ze kunnen de click-through rate (CTR) verhogen, aangezien gebruikers een duidelijker beeld krijgen van de inhoud van een pagina voordat ze erop klikken.
 • Ze kunnen bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines, omdat URL’s met relevante zoekwoorden vaak beter presteren dan die met willekeurige tekenreeksen of nietszeggende termen.

2. Gebruik beschrijvende en relevante zoekwoorden

Het opnemen van relevante zoekwoorden in je URL’s helpt zoekmachines en gebruikers om de inhoud van je pagina’s beter te begrijpen. Zorg ervoor dat je zoekwoorden kiest die nauw aansluiten bij het onderwerp van je pagina en het doel van je content.

 • Voer zoekwoordonderzoek uit om te bepalen welke termen het meest relevant zijn voor je doelgroep.
 • Gebruik lange zoekwoorden (long-tail keywords) indien mogelijk, omdat ze vaak minder concurrerend zijn en beter aansluiten bij de zoekintentie van gebruikers.
 • Overdrijf niet met het gebruik van zoekwoorden; dit kan overkomen als keyword stuffing en kan een negatieve impact hebben op je SEO.

3. Houd je URL’s kort en eenvoudig

Lange en ingewikkelde URL’s kunnen verwarrend zijn voor zowel gebruikers als zoekmachines. Probeer je URL’s kort en eenvoudig te houden, zodat ze gemakkelijk te lezen en te onthouden zijn.

 • Vermijd het gebruik van overbodige woorden, zoals lidwoorden en voorzetsels.
 • Beperk het gebruik van submappen (bijv. /categorie/subcategorie/pagina) om de hiërarchie van je website eenvoudiger te maken.
 • Gebruik korte en beschrijvende bestandsnamen voor afbeeldingen en andere media.

Er is geen strikte limiet voor de lengte van een SEO-vriendelijke URL. Echter, het is aanbevolen om je URL’s zo kort en bondig mogelijk te houden, zonder in te boeten op duidelijkheid en relevantie. Over het algemeen wordt aangeraden om URL’s korter dan 60-70 karakters te houden. Dit zorgt ervoor dat ze volledig worden weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines en gemakkelijk te lezen en te onthouden zijn voor gebruikers. Langere URL’s kunnen leiden tot een lagere klikfrequentie (CTR) en worden mogelijk niet volledig geïndexeerd door zoekmachines.

4. Gebruik hyphens om woorden te scheiden

Het is belangrijk om woorden in je URL’s te scheiden met hyphens (-) in plaats van underscores (_) of andere tekens. Hyphens worden door zoekmachines gezien als scheidingstekens tussen woorden, terwijl underscores worden gezien als onderdeel van een enkel woord.

 • Gebruik bijvoorbeeld “seo-vriendelijke-urls” in plaats van “seo_vriendelijke_urls” of “seovriendelijkeurls”.
 • Let op: gebruik geen spaties in je URL’s, omdat dit kan leiden tot problemen met de weergave en indexering van je pagina’s.

5. Gebruik een consistente URL-structuur

Een consistente URL-structuur helpt zoekmachines en gebruikers om gemakkelijker door je website te navigeren. Bovendien bevordert het de interne linkstructuur en het beheer van je website.

 • Gebruik bijvoorbeeld een consistente indeling voor categoriepagina’s, zoals “domeinnaam.com/categorie/pagina” of “domeinnaam.com/onderwerp/pagina”.
 • Vermijd het gebruik van parameters en dynamische URL’s, zoals “domeinnaam.com/?p=123”, omdat deze moeilijk te lezen zijn en problemen kunnen veroorzaken bij het crawlen en indexeren van je website.

6. Gebruik canonical tags voor duplicate content

Als je meerdere pagina’s hebt met vergelijkbare of identieke content, is het belangrijk om canonical tags te gebruiken om aan te geven welke pagina de voorkeur heeft voor indexering en ranking. Dit helpt om duplicate content problemen te voorkomen en zorgt ervoor dat zoekmachines je pagina’s op de juiste manier indexeren.

 • Implementeer canonical tags in de head-sectie van je HTML-code, bijvoorbeeld: <link rel="canonical" href="https://www.domeinnaam.com/voorkeurspagina" />.
 • Gebruik 301 redirects om gebruikers en zoekmachines door te verwijzen naar de voorkeurspagina als er meerdere URL’s toegang bieden tot dezelfde content.

7. Monitor en optimaliseer je URL’s regelmatig

Het is belangrijk om de prestaties van je URL’s regelmatig te controleren en te optimaliseren op basis van je SEO-doelen en gebruikersgedrag.

 • Maak gebruik van Google Search Console en andere SEO-tools om inzicht te krijgen in de prestaties van je URL’s en mogelijke problemen op te sporen.
 • Voer regelmatig een website-audit uit om gebroken links, verouderde content en andere problemen die de gebruiksvriendelijkheid en indexering van je website kunnen beïnvloeden, te identificeren en op te lossen.

Het belang van SEO-vriendelijke URL’s

Het creëren van SEO-vriendelijke URL’s is een cruciaal onderdeel van een effectieve SEO-strategie. Door de bovenstaande tips en best practices te volgen, kun je je website optimaliseren voor zoekmachines, de gebruiksvriendelijkheid verbeteren en uiteindelijk meer verkeer en conversies genereren. Vergeet niet om regelmatig je URL’s te controleren en te optimaliseren om ervoor te zorgen dat ze altijd up-to-date en in lijn zijn met de nieuwste SEO-ontwikkelingen en gebruikerstrends.

Hulp nodig bij dit marketingonderdeel of wil je het compleet uitbesteden? Neem dan contact op! Ik kijk graag mee naar je website om te kijken waar de verbeteringen op dit en op andere SEO-onderdelen liggen.

Neem contact op

Wat verdient een SEO specialist?

De online wereld is tegenwoordig een belangrijk speelveld voor bedrijven, en een sterke online aanwezigheid is essentieel voor succes. Een belangrijke speler in het...

Hoe implementeer je een effectief retourbeleid?

Een effectief retourbeleid is essentieel voor het succes van elk e-commerce bedrijf. Het stelt klanten in staat om met vertrouwen aankopen te doen en verhoogt de kans op...

Contentcuration: hoe waarde toevoegen met andermans content?

Wat is contentcuration? First things first; wat is contentcuration? Contentcuration is het proces van het verzamelen, organiseren en delen van relevante en waardevolle...

Het belang van visuele content in contentmarketing

In het huidige digitale tijdperk is contentmarketing uitgegroeid tot een van de meest effectieve manieren om merken en bedrijven te promoten. Binnen contentmarketing speelt...

SEO-team samenstellen? 7 praktische tips & aanbevelingen

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle digitale marketingstrategie. Om je SEO-inspanningen te maximaliseren, is het belangrijk om een...

De beste e-commerce platformen vergeleken: WooCommerce, Shopify en Magento

Het kiezen van het juiste e-commerce platform is cruciaal voor het succes van je online winkel. In dit artikel vergelijken we drie populaire e-commerce platformen:...

Het gebruik van pop-ups op je WordPress-website: do’s en don’ts

Pop-ups zijn een veelgebruikte marketingtool om de aandacht van websitebezoekers te trekken, e-mailadressen te verzamelen en conversies te verhogen. Echter, als ze niet op...

Hoe start je eens succesvolle SEA campagne? 10 tips

Oké, je hebt net een website opgericht of nieuwe producten/diensten die je onder de aandacht wil brengen. Maar waar begin je mee en hoe start je een succesvolle SEA...

Hoe werkt voice search en wat betekent het voor SEO?

De opkomst van slimme speakers, smartphones en andere spraakgestuurde apparaten heeft geleid tot een toename van voice search. Deze technologische ontwikkeling heeft invloed...

Ontdek het belang van personalisatie in e-commerce

In de huidige concurrerende e-commerce markt is het essentieel om je te onderscheiden en een unieke klantervaring te bieden. Een van de meest effectieve manieren om dit te...