Hoe bouw je een succesvolle webshop met WordPress in 2023?

Het bouwen van een succesvolle online winkel is geen gemakkelijke taak, maar met WordPress kun je een krachtige en gebruiksvriendelijke e-commerce site maken die je bedrijf naar nieuwe hoogte kan tillen. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke stappen die je kunt volgen om een succesvolle online winkel te bouwen met WordPress in 2023.

Stap 1: Kies de juiste hostingprovider

Je nieuwe WordPress webshop moet ergens worden gehost. Hosting is het proces waarbij een website wordt opgeslagen op een server die verbonden is met het internet. Wanneer je een website maakt, moet je deze op een server plaatsen, zodat deze toegankelijk is voor het publiek. Hostingproviders bieden serverruimte en -connectiviteit, zodat je website beschikbaar is op het internet.

Een goede hostingprovider is essentieel voor een succesvolle online winkel. Zorg ervoor dat u een hostingprovider kiest die betrouwbaar is en voldoende bandbreedte en opslagruimte biedt voor je website. Kies ook een hostingprovider die ervaring heeft met het hosten van WordPress-sites. Bij diverse hostingproviders kun je bij het vastleggen van de domeinnaam gelijk kiezen voor een WordPress pakket. Zij maken daarbij de basis WordPress-website al aan. Diverse hostingproviders die dat aanbieden zijn:

Stap 2: Installeer de essentiële plugins

WordPress is een gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem (CMS) waarmee je jouw website kunt bouwen en beheren. Als je hebt gekozen voor een hostingprovider die de WordPress-website heeft geïnstalleerd en je kunt in de omgeving, is het tijd om de eerste plugins te downloaden. Twee essentiële plugins voor een webshop zijn:

 • WooCommerce is een gratis plug-in die je WordPress-site kan omzetten in een volwaardige e-commerce winkel.
 • Mollie Payments for WooCommerce is een plugin die ervoor zorgt dat mensen op je webshop kunnen betalen. Wel zo handig natuurlijk.

Stap 3: Kies het juiste thema

Kies een WordPress-thema dat geschikt is voor e-commerce sites. Je kunt kiezen voor een gratis thema of een betaald thema dat speciaal is ontworpen voor online winkels. Zorg ervoor dat het thema responsief is, zodat je site er goed uitziet op mobiele apparaten.

Je kunt een WordPress-thema kiezen waarbij je zelf niet zo veel kunt aanpassen. Dit is makkelijk voor mensen die geen Webshop-ervaring hebben en toch een mooie webshop willen. Heb je wat meer ervaring of wil je het graag zelf uitzoeken? Kies dan voor een betaalde template zoals Divi. Dit is een zeer gebruiksvriendelijk thema (lees: je hoeft niet te kunnen coderen), waarmee je alles zelf helemaal kunt aanpassen.

Stap 4: Maak gestructureerd producten en categorieën aan

Voor je producten en categorieën gaat aanmaken, zet voor jezelf een duidelijke boomstructuur op papier. Een boomstructuur is een hiërarchische structuur die wordt gebruikt om de inhoud van een webshop te organiseren. Het is een manier om de verschillende pagina’s en categorieën van een webshop te ordenen, zodat klanten gemakkelijk kunnen navigeren en de gewenste producten kunnen vinden.

De boomstructuur begint meestal met de homepagina van de webshop, die de belangrijkste categorieën bevat. Van daaruit worden subcategorieën en productpagina’s gemaakt. Een voorbeeld van een boomstructuur zou kunnen zijn:

 • Homepagina
  • Dames
   • Kleding
    • Jurken
    • Broeken
    • Jassen
   • Schoenen
    • Laarzen
    • Sneakers
  • Heren
   • Kleding
    • Overhemden
    • Broeken
    • Jassen
   • Schoenen
    • Sneakers
    • Instappers
  • Accessoires
   • Sieraden
   • Tassen
   • Zonnebrillen

Deze structuur maakt het gemakkelijk voor klanten om door de webshop te navigeren en de gewenste producten te vinden. Het is belangrijk om de boomstructuur goed te plannen voordat je de webshop bouwt, omdat het moeilijk kan zijn om deze later te wijzigen. Zorg ervoor dat de structuur logisch is en gemakkelijk te begrijpen voor je klanten.

Een georganiseerde structuur is essentieel voor een succesvolle webshop. Hier zijn – naast de boomstructuur – nog enkele tips om een georganiseerde structuur in je webshop te creëren:

 • Zoekfunctie: Implementeer een zoekfunctie op je webshop, zodat klanten gemakkelijk kunnen zoeken naar specifieke producten. Zorg ervoor dat de zoekfunctie snel en nauwkeurig is. Het is later ook mogelijk om in Google Analytics te volgen welke termen mensen in de zoekfunctie invoeren.
 • Productfilters: Geef klanten de mogelijkheid om producten te filteren op basis van prijs, grootte, kleur, enzovoort. Dit zal hen helpen bij het vinden van specifieke producten en het verminderen van de hoeveelheid tijd die ze nodig hebben om te zoeken.
 • Productpagina’s: Maak duidelijke en informatieve productpagina’s, met afbeeldingen, beschrijvingen, specificaties en recensies van klanten. Hierdoor kunnen klanten meer te weten komen over de producten en kunnen ze een weloverwogen aankoopbeslissing nemen.
 • Navigatie: Zorg ervoor dat je webshop een gemakkelijk te gebruiken navigatie heeft. Maak duidelijke menu’s en links die klanten helpen om gemakkelijk door je webshop te navigeren.
 • Call-to-actions: Plaats duidelijke en opvallende call-to-actions op je webshop om klanten te stimuleren om actie te ondernemen, zoals het toevoegen van producten aan hun winkelwagen of het voltooien van een aankoop.

Stap 5: Optimaliseer je site voor SEO

Optimaliseer je site voor zoekmachines zoals Google om meer verkeer naar je online winkel te trekken. Gebruik relevante zoekwoorden in je productbeschrijvingen, meta-titels en meta-beschrijvingen. Zorg ervoor dat je site snel laadt en gebruiksvriendelijk is, omdat dit ook van invloed kan zijn op je SEO.

Stap 6: Maak een account in de juiste Google programma’s aan

Meten is weten. Als je een succesvolle webshop wil bouwen, is het belangrijk om te weten wat de potentiële consumenten doen op je webshop en op welke zoektermen je gevonden wordt. Er zijn verschillende Google-programma’s waarmee je jouw website kunt analyseren en je online aanwezigheid kunt optimaliseren. Hier zijn enkele van de belangrijkste programma’s:

 • Google Analytics: Google Analytics is een gratis webanalysetool die je kunt gebruiken om het verkeer naar je website te volgen, gebruikersgedrag te analyseren en conversies te meten.
 • Google Search Console: Google Search Console is een gratis tool die je helpt je website te beheren en te optimaliseren voor zoekopdrachten. Het biedt informatie over zoekopdrachten, crawlfouten en de prestaties van je website in de Google-zoekresultaten. In programma moet je een account aanmaken om je webshop online zichtbaar te maken en om je pagina’s te kunnen laten indexeren.
 • Google Ads: Google Ads is een advertentieplatform waarmee je advertenties kunt maken en weergeven in de zoekresultaten van Google. Het biedt ook tools voor zoekwoordonderzoek en biedstrategieën.
 • Google Tag Manager: Google Tag Manager is een gratis tool waarmee je trackingcodes op je website kunt beheren en implementeren zonder code te hoeven wijzigen. Het stelt je in staat om trackingcodes van Google Analytics, Google Ads en andere trackingprogramma’s op je website te plaatsen.

Door gebruik te maken van deze Google-programma’s kun je de prestaties van je website analyseren en optimaliseren om meer verkeer en conversies te genereren.

Stap 7: Promoot je online winkel

Is je webshop zo goed als klaar en ben je er ook klaar voor om de eerste klanten te ontvangen? Promoot je online winkel via social media, e-mailmarketing en betaalde advertenties om meer klanten te bereiken. Maak gebruik van de social media-accounts van je bedrijf om je producten te promoten en maak een e-maillijst om je klanten op de hoogte te houden van nieuwe producten en aanbiedingen.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het bouwen van een succesvolle webshop in WordPress. Als je meer hulp nodig hebt bij het opzetten van je webshop of als je vragen hebt over onze diensten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We kijken ernaar uit om van je te horen!

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

14 + 7 =