7 SEO trends om op te letten in 2023

SEO (Search Engine Optimization) is een continu veranderend vakgebied. Door de constante ontwikkelingen in de online wereld verandert ook de manier waarop zoekmachines werken. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen om jouw website te optimaliseren voor de toekomst. In dit artikel bespreken we de SEO-trends die in 2023 in opkomst zijn en geven we tips hoe je jouw website kunt optimaliseren voor deze trends.

1. Voice Search

Voice Search is al een paar jaar in opkomst, maar zal ook in 2023 een belangrijke rol spelen in SEO. Steeds meer mensen gebruiken voice assistants zoals Siri en Google Assistant om hun zoekopdrachten uit te voeren. Om jouw website te optimaliseren voor Voice Search is het belangrijk om jouw inhoud te optimaliseren voor long-tail keywords en natuurlijke taal. Maak ook gebruik van featured snippets en structured data om de kans te vergroten dat jouw website wordt weergegeven als antwoord op een voice search.

2. Core Web Vitals

Core Web Vitals zijn de belangrijkste factoren die Google gebruikt om de gebruikerservaring van een website te meten. Het gaat hierbij om drie specifieke metrics:

  • Largest Contentful Paint (LCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shift (CLS)

In 2023 zal Google deze metrics nog zwaarder laten wegen bij het bepalen van de ranking van websites. Zorg er daarom voor dat jouw website snel laadt, snel reageert op interacties van de gebruiker en dat er weinig layout verschuivingen zijn.

3. Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence wordt steeds meer gebruikt in de zoekmachines. Zo maakt Google bijvoorbeeld gebruik van AI om de inhoud van websites te begrijpen en om te bepalen welke resultaten het meest relevant zijn voor een zoekopdracht. Het is daarom belangrijk om jouw inhoud te optimaliseren voor de gebruiker en niet alleen voor zoekmachines. Schrijf kwalitatieve inhoud die de vraag van de gebruiker beantwoordt en maak gebruik van semantische zoekwoorden om de inhoud van jouw website te verduidelijken.

4. E-A-T

E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness en is een belangrijk principe van Google om de kwaliteit van de zoekresultaten te waarborgen. Het principe heeft betrekking op de inhoud van een website en de expertise, autoriteit en betrouwbaarheid van degenen die deze inhoud creëren.

  • Expertise betekent dat de content op de website geschreven moet worden door experts op het gebied waarover ze schrijven. Het gaat erom dat de inhoud van hoge kwaliteit is en dat de schrijver in staat is om complexe informatie op een begrijpelijke manier uit te leggen.
  • Authoritativeness heeft betrekking op de autoriteit van de website en degenen die de inhoud creëren. Websites met een hoge autoriteit hebben een goede reputatie en worden gezien als betrouwbare bronnen. Dit kan bijvoorbeeld worden bepaald aan de hand van het aantal backlinks en de autoriteit van de sites waar deze vandaan komen.
  • Trustworthiness heeft betrekking op de betrouwbaarheid van de website en de inhoud. Het gaat erom dat de informatie op de website correct en up-to-date is en dat er geen sprake is van misleidende of spamachtige inhoud.

5. Lokale SEO

Lokale SEO wordt steeds belangrijker voor bedrijven die zich richten op een specifieke regio. Het is daarom belangrijk om jouw website te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten. Voeg jouw bedrijfsgegevens toe aan Google Mijn Bedrijf en zorg ervoor dat jouw adres en contactgegevens op jouw website staan. Maak ook gebruik van lokale zoekwoorden en voeg reviews toe van klanten uit de regio.

6. Het belang van privacy

Het belang van privacy en veiligheid: In 2023 zal het belang van privacy en veiligheid toenemen. Websites die zorgen voor een veilige en privacyvriendelijke gebruikerservaring zullen hoogstwaarschijnlijk een hogere ranking in de zoekmachines krijgen. Het is daarom belangrijk om jouw website te voorzien van een SSL-certificaat en andere veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals het implementeren van een two-factor authentication (2FA) en het gebruik van sterke wachtwoorden.

7. Conversational AI (zoals ChatGPT)

De opkomst van Conversational AI: Conversational AI is een trend die zich steeds meer manifesteert in de wereld van SEO. Chatbots en virtuele assistenten worden steeds vaker ingezet om de gebruikerservaring te verbeteren en de interactie met de gebruiker te optimaliseren. ChatGPT is hier een voorbeeld van. Door het gebruik van Conversational AI wordt het mogelijk om gepersonaliseerde content en zoekresultaten te leveren aan de gebruiker. Dit kan bijdragen aan een betere ranking in de zoekmachines en een hogere mate van gebruikersbetrokkenheid op jouw website. Het is daarom zeker de moeite waard om te onderzoeken hoe Conversational AI jouw SEO-strategie kan versterken.

Blijf altijd bij met je eigen website

Wil je dat jouw website of webshop altijd bij blijft bij de laatste SEO trends? Neem dan contact op! Ik kijk graag met je mee waar kansen binnen jouw branche liggen en hoe je jouw bedrijf ook in 2023 weer kunt laten groeien.

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

5 + 5 =