De 7 belangrijkste SEO ranking factoren in 2023

Elk jaar vinden er talloze veranderingen plaats in het algoritme van zoekmachines zoals Google. Dit kan invloed hebben op de ranking van websites in zoekresultaten en de SEO-strategieën van website-eigenaren beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste SEO ranking factoren die in 2023 van belang zijn om hoog te scoren in zoekresultaten.

1. Kwalitatieve content

Een van de belangrijkste SEO ranking factoren blijft kwalitatieve content. Zoekmachines zoals Google waarderen websites met unieke, waardevolle en relevante content. Het is belangrijk om te zorgen voor regelmatige updates van de content op jouw website en ervoor te zorgen dat de content van hoge kwaliteit is en de behoeften van jouw doelgroep aanspreekt.

Zo rankt Google je content op basis van het E-A-T principe. Het E-A-T principe van Google staat voor “Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness” (Expertise, Authoriteit en Betrouwbaarheid). Dit zijn belangrijke factoren die Google gebruikt om de kwaliteit van webpagina’s en websites te beoordelen en hun rangorde in zoekresultaten te bepalen.

  • Expertise (E) verwijst naar de kennis en vaardigheden van de makers van de content op een website. Het gaat erom dat de makers voldoende expertise hebben in het onderwerp waarover zij schrijven.
  • Authoritativeness (A) heeft te maken met de autoriteit van de website en de makers van de content. Hoe meer autoriteit een website heeft, hoe meer waarde Google hecht aan de informatie die op die website wordt gepubliceerd.
  • Trustworthiness (T) is de mate waarin gebruikers vertrouwen hebben in de website en de makers van de content. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de betrouwbaarheid van de informatie op de website, de beveiliging van de website en de privacy van gebruikers.

Het E-A-T principe is vooral belangrijk voor websites die content publiceren op gebieden waarbij verkeerde informatie ernstige gevolgen kan hebben, zoals medische informatie of financieel advies. Door te zorgen dat je website voldoet aan het E-A-T principe, kun je de kans vergroten dat jouw website hoger wordt gerankt in Google zoekresultaten.

2. Backlinks

Backlinks blijven een belangrijke ranking factor in 2023. Een backlink is een link vanaf een andere website naar jouw website. Hoe meer kwalitatieve backlinks een website heeft, hoe hoger de autoriteit en ranking in zoekmachines. Het is echter belangrijk om te zorgen voor kwalitatieve backlinks van relevante en betrouwbare websites, anders kan dit juist een negatief effect hebben op de ranking.

3. Mobiele optimalisatie

Mobiele optimalisatie is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en zal in 2023 een nog grotere rol spelen. Zoekmachines zoals Google waarderen websites die goed geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten, omdat steeds meer mensen gebruik maken van smartphones en tablets om te zoeken op het internet. Zorg ervoor dat jouw website responsive is en snel laadt op mobiele apparaten.

Houd bij het maken van een website altijd ‘mobile-first’ in gedachte. Mobile-first is een ontwerpfilosofie waarbij de mobiele gebruikerservaring als uitgangspunt wordt genomen bij het ontwerpen van websites en andere digitale producten. Het idee is dat steeds meer mensen internet gebruiken via hun mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, in plaats van via desktopcomputers. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website of digitale product goed werkt op mobiele apparaten en een optimale gebruikerservaring biedt.

De 7 belangrijkste SEO ranking factoren in 2023

Bij mobile-first design wordt eerst gekeken naar de mobiele gebruikerservaring en worden de ontwerpen aangepast aan de beperkingen van mobiele apparaten, zoals kleinere schermen en trager internet. Vervolgens worden de ontwerpen uitgebreid naar desktop- en andere apparaten.

Mobile-first heeft niet alleen voordelen voor de gebruikerservaring, maar ook voor SEO. Google heeft aangekondigd dat het mobile-first indexing gebruikt, wat betekent dat het de mobiele versie van een website gebruikt om de zoekresultaten te bepalen. Als je website dus niet goed werkt op mobiele apparaten, kan dit een negatieve invloed hebben op je positie in de zoekresultaten.

In het kort is mobile-first dus een ontwerpfilosofie waarbij de mobiele gebruikerservaring centraal staat bij het ontwerpen van websites en digitale producten, omdat steeds meer mensen internet gebruiken via mobiele apparaten. Het zorgt voor een betere gebruikerservaring en kan ook positieve effecten hebben op SEO.

4. Snelheid van de website

De snelheid van de website is een andere belangrijke ranking factor in 2023. Zoekmachines waarderen websites die snel laden omdat dit bijdraagt aan een goede gebruikerservaring. Zorg ervoor dat jouw website snel laadt door het gebruik van compressie, caching en het optimaliseren van afbeeldingen en video’s.

5. Technische SEO

Technische SEO omvat alle technische aspecten van een website die van invloed zijn op de ranking in zoekmachines. Dit omvat onder andere de structuur van de website, de metadata, de URL-structuur en de sitemap. Zorg ervoor dat jouw website technisch goed in elkaar zit om de ranking in zoekmachines te verbeteren.

6. Social media

Sociale signalen zijn een andere belangrijke SEO ranking factor in 2023. Zoekmachines zoals Google waarderen websites die goed presteren op social media. Zorg ervoor dat jouw website aanwezig is op sociale media platforms en dat er regelmatig waardevolle content wordt gedeeld en geliked.

7. Lokale SEO

Lokale SEO wordt steeds belangrijker in 2023. Zoekmachines zoals Google hechten steeds meer waarde aan de lokale relevantie van een website. Dit betekent dat het belangrijk is om lokale zoekwoorden te gebruiken, NAP-gegevens consistent te vermelden en aanwezig te zijn op lokale bedrijfsvermeldingen.

Het continu optimaliseren van je website

Het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines is een voortdurend proces. De ranking factoren veranderen regelmatig en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen om ervoor te zorgen dat jouw website hoog scoort in zoekresultaten. De belangrijkste SEO ranking factoren in 2023 zijn kwalitatieve content, backlinks, mobiele optimalisatie, snelheid van de website, technische SEO, sociale signalen en lokale SEO. Door deze factoren te optimaliseren, kan jouw website hoger scoren in zoekresultaten en meer verkeer en conversies genereren.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO geen garantie biedt voor direct succes. Het kan enige tijd duren voordat de resultaten zichtbaar worden, maar het is de investering in tijd en moeite zeker waard. Door te blijven werken aan de SEO van jouw website, kun je op de lange termijn blijven profiteren van een betere online zichtbaarheid en meer verkeer naar jouw website.

Hulp nodig bij het optimaliseren van je website?

Als je meer wilt weten over dit onderwerp of hulp nodig hebt bij het optimaliseren van je website, neem dan gerust contact op.  Met inmiddels meer dan 10 jaar ervaring als marketeer heb ik diverse bedrijven geholpen met het verbeteren van hun online vindbaarheid. Ik geloof daarbij niet in one-size-fits-all oplossingen. Samen met elke klant maak ik een op maat gemaakt SEO-plan dat past bij hun specifieke behoeften en doelen. Ik gebruik de nieuwste technieken en strategieën om ervoor te zorgen dat jouw website hoger scoort in de zoekresultaten en meer verkeer aantrekt.

Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe ik je kan helpen om jouw online zichtbaarheid te vergroten en meer klanten aan te trekken!

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

6 + 4 =