Hoe werkt Google Ads?

Google Ads is een van de meest populaire online advertentieplatforms ter wereld. Het is een betaalde advertentiedienst waarmee bedrijven kunnen adverteren op Google en het Google Display Network. In deze blog gaan we dieper in op hoe Google Ads werkt en hoe je het effectief kunt gebruiken voor jouw marketingdoeleinden.

Wat is Google Ads?

Laten we beginnen bij het begin: wat is Google Ads? Google Ads is een online advertentieplatform waarmee bedrijven kunnen adverteren op de zoekresultatenpagina’s van Google en op websites die deel uitmaken van het Google Display Network. Het werkt op basis van een kost-per-klik (CPC)-model, wat betekent dat adverteerders alleen betalen wanneer iemand op hun advertentie klikt. Adverteerders kunnen bieden op zoekwoorden en plaatsingen op het Google Display Network om hun advertenties aan relevante doelgroepen te tonen.

Hoe werkt Google Ads?

Google Ads werkt door adverteerders in staat te stellen advertenties te maken en te tonen aan gebruikers die zoekopdrachten uitvoeren op Google of surfen op websites die deel uitmaken van het Google Display Network. Hieronder volgen de belangrijkste stappen die nodig zijn om Google Ads te gebruiken:

1. Maak een account aan

Om te beginnen met adverteren op Google Ads, moet je een account aanmaken. Je hebt een Google-account nodig om toegang te krijgen tot Google Ads.

Bij het aanmaken wordt gevraagd om alvast een zoekwoordcampagne aan te maken. Het maakt niet heel veel uit wat je hierin invult, omdat je later deze campagne weer uit kunt zetten.

2. Maak een campagne aan

Nadat je een account hebt aangemaakt, moet je een campagne aanmaken. Dit omvat het selecteren van het doel. Wat wil je met de campagne bereiken? Voor webshops zal dit voornamelijk ‘Verkoop’ zijn. Wil je je juist richten op de branding van je merk? Dan is ‘Merkbekendheid en bereik’ de beste keuze. Zoek je juist meer leads? Kies dan voor ‘Leads’.

Het aanmaken van een Google Ads campagne

Vervolgens kies je het type campagne uit dat je wilt maken, zoals een zoek- of display-campagne. Als je een tekst-advertentie wilt maken, kies je voor ‘Zoeken’. Wil je producten promoten? Kies dan voor ‘Shopping’.

Kies het juiste Google Ads campagnetype uit

Perfomance-Max is het nieuwste campagnetype dat Google Ads aanbiedt. Als je net pas een account aan hebt gemaakt in Google Ads, zou ik hier nog niet voor kiezen. Dit campagnetype werkt op basis van data uit je account. Wanneer je de eerste conversies hebt gehad in je account, kun je hier later prima op overstappen.

3. Kies zoekwoorden en plaatsingen

Vervolgens moet je zoekwoorden en plaatsingen selecteren voor jouw advertenties. Dit helpt Google om te bepalen wanneer jouw advertenties worden weergegeven aan potentiële klanten.

Het selecteren van de juiste zoekwoorden en plaatsingen is essentieel voor het succes van een Google Ads-campagne. Hier zijn een paar tips om je te helpen bij het selecteren van de juiste zoekwoorden en plaatsingen:

  1. Keyword research: Begin met een uitgebreid onderzoek naar zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf, producten of diensten. Gebruik tools zoals Google Zoekwoordplanner of SEMrush om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor jouw bedrijf en die veel zoekopdrachten hebben.
  2. Zorg voor relevantie: Kies zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf en die aansluiten bij de inhoud van jouw advertenties. Zorg er ook voor dat de advertentietekst overeenkomt met de zoekopdracht van de gebruiker.
  3. Gebruik matchtypes: Gebruik matchtypes om de relevantie van jouw zoekwoorden te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een exacte match([paarse damesschoen]), zodat jouw advertentie alleen wordt weergegeven als iemand precies zoekt op jouw zoekwoord. Je kunt ook kiezen voor woordgroepen (“paarse damesschoen”), waarbij je advertentie ook varianten van dit zoekwoord wordt weergeven. Als mensen bijvoorbeeld zoeken naar ‘paarse damesschoen maat 40’, dan komt jouw advertentie ook naar voren.
  4. Targeting: Stel de juiste targeting in voor jouw advertenties. Targeting kan worden ingesteld op basis van demografische gegevens, locatie, apparaattype en meer. Zorg ervoor dat jouw targeting is afgestemd op jouw doelgroep en de plaatsing van jouw advertenties. Lever je in heel Nederland of pak je ook Vlaanderen nog even mee?

Het selecteren van de juiste zoekwoorden en plaatsingen is een belangrijk onderdeel van het opzetten van een effectieve Google Ads-campagne. Met de bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat jouw advertenties worden weergegeven aan de juiste doelgroep, op de juiste plaats en op het juiste moment.

4. Schrijf advertenties

Zorg ervoor dat je advertentieteksten aantrekkelijk en overtuigend zijn. Een opvallende en goede advertentie in Google Ads moet aan een aantal belangrijke elementen voldoen om effectief te zijn. Hier zijn een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden:

  1. Relevante zoekwoorden: Zorg ervoor dat jouw advertenties relevante zoekwoorden bevatten die je in stap 3 hebt ingevuld. Dit helpt om ervoor te zorgen dat jouw advertenties worden weergegeven aan mensen die op zoek zijn naar jouw producten of diensten.
  2. Aantrekkelijke kop: De kop van jouw advertentie moet aantrekkelijk zijn en de aandacht van de gebruiker trekken. Gebruik bijvoorbeeld getallen of vragen om de aandacht van de gebruiker te trekken.
  3. Unieke waardepropositie: Laat in de advertentie duidelijk zien wat jouw bedrijf uniek maakt en waarom mensen voor jou moeten kiezen in plaats van de concurrentie.
  4. Duidelijke call-to-action: Zorg ervoor dat de gebruiker weet wat hij moet doen na het zien van de advertentie. Gebruik een duidelijke call-to-action, zoals ‘Koop nu’ of ‘Vraag een offerte aan’.
  5. Relevantie van de bestemmingspagina: Zorg ervoor dat de bestemmingspagina waar de gebruiker naartoe wordt geleid, relevant is voor de advertentie. Als de gebruiker bijvoorbeeld op zoek is naar een bepaald product, zorg er dan voor dat de bestemmingspagina dat product bevat.
  6. A/B-testen: Test verschillende versies van jouw advertenties om te zien welke het beste werkt. Je kunt bijvoorbeeld verschillende koppen of call-to-actions uitproberen om te zien welke de hoogste conversies opleveren.

5. Bied op zoekwoorden en plaatsingen

Adverteerders moeten bieden op zoekwoorden en plaatsingen om hun advertenties weer te geven aan relevante doelgroepen. Hoe hoger het bod, hoe groter de kans dat de advertentie wordt weergegeven. Om de campagne niet uit proportie te laten schieten, kun je aan de advertenties een dagbudget hangen.

6. Optimaliseer campagnes

Na het lanceren van de campagne is het belangrijk om deze regelmatig te optimaliseren. Dit omvat het monitoren van de prestaties van de campagne, het aanpassen van biedingen, het wijzigen van targetingopties en het testen van nieuwe advertenties.

Hulp nodig bij het opstarten en/of onderhouden van je Google Ads campagnes?

Google Ads is een effectieve manier om meer verkeer naar je website te genereren en je merkbekendheid te vergroten. Het kan een goede aanvulling zijn op je SEO-strategie en biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van online adverteren. Door de flexibiliteit en meetbaarheid van SEA kun je snel testen wat wel en niet werkt en je campagnes optimaliseren.

Als je meer wilt weten over dit onderwerp of hulp nodig hebt bij het verbeteren van jouw Google Ads campagnes, neem dan gerust contact op.  Met inmiddels meer dan 10 jaar ervaring als marketeer heb ik diverse bedrijven geholpen met het verbeteren van hun online vindbaarheid. Ik geloof daarbij niet in one-size-fits-all oplossingen. Samen met elke klant maak ik een op maat gemaakt SEA-plan dat past bij hun specifieke behoeften en doelen. Samen zorgen we ervoor dat je website hoger scoort in de zoekresultaten en meer verkeer aantrekt.

Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe ik je kan helpen om jouw online zichtbaarheid te vergroten en meer klanten aan te trekken!

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

10 + 5 =