Hoe vind je de beste zoekwoorden voor je SEA-campagne?

Als SEA-expert is het vinden van de juiste zoekwoorden cruciaal voor het succes van jouw SEA strategie. Het vinden van de beste zoekwoorden kan echter een uitdaging zijn, omdat je rekening moet houden met verschillende factoren, zoals zoekvolume, concurrentie en zoekwoordintenties. In dit artikel leggen we je uit hoe je de beste zoekwoorden voor jouw SEA-campagne kunt vinden.

1. Zet je eigen core-business op papier

Waar gaat het om binnen jouw bedrijf? Is dat het verkopen van specifieke plantenbakken, wil je dat mensen een offerte aanvragen voor een luxe keuken of heb je een ander doel voor je SEA-campagnes? Zorg dat je dit niet uit het oog verliest en maak daarbij een lijst van alle producten en/of diensten waar je op gevonden wilt worden.

Bekijk daarnaast ook waar je website nu het meeste op gevonden wordt via Google Search Console. Neem deze zoektermen ook mee in je SEA-campagne en versterk je positie hierop.

2. Analyseer de website van jouw concurrenten

Het analyseren van de website van jouw concurrenten kan ook helpen bij het vinden van zoekwoorden voor jouw SEA-strategie. Bekijk welke zoekwoorden jouw concurrenten gebruiken in hun advertenties en welke zoekwoorden zij hebben geoptimaliseerd voor hun organische zoekresultaten. Dit kan je inzicht geven in welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf en waarop je je moet richten.

Je kunt de websites van je concurrenten analyseren met diverse tools, zoals de tool van SERanking of zelfs met de Zoekwoordplanner. Dat doe je als volgt:

  1. Ga naar de Zoekwoordplanner
  2. Klik op ‘Nieuwe zoekwoorden ontdekken’
  3. Klik op ‘Begin met website’ en voer hier de website van je concurrent in

Analyseer de zoekwoorden van de concurrent

Je krijgt vervolgens een hele waslijst aan zoekwoorden waar je concurrent op gevonden wordt. Vanuit hier kun je gelijk de zoekwoorden toevoegen aan je campagnes.

3. Maak gebruik van zoekwoordanalyse-tools

Zoekwoordanalyse-tools zijn essentieel om de beste zoekwoorden te vinden voor jouw SEA-campagne. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om zoekwoorden te vinden met behulp van deze tools:

  1. Begin met het maken van een lijst met algemene zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf of product.
  2. Gebruik zoekwoordanalyse-tools zoals Google Zoekwoordplanner, SEMrush of Ahrefs om zoekwoorden te vinden die overeenkomen met jouw lijst met algemene zoekwoorden.
  3. Analyseer de resultaten en kies de zoekwoorden die het beste passen bij jouw doelgroep en het doel van jouw SEA-campagne. Houd hierbij rekening met factoren zoals zoekvolume, concurrentie en CPC (kosten per klik).
  4. Verfijn jouw lijst met zoekwoorden door het toevoegen van long-tail zoekwoorden, het uitsluiten van irrelevante zoekwoorden en het toevoegen van zoekwoorden die gericht zijn op specifieke locaties.
  5. Maak gebruik van de zoekwoordplanner om te controleren of de zoekwoorden in jouw lijst relevant en geschikt zijn voor jouw SEA-campagne.
  6. Blijf jouw lijst met zoekwoorden updaten en verfijnen op basis van de prestaties van jouw SEA-campagne en nieuwe trends binnen jouw branche.

Door zoekwoordanalyse-tools te gebruiken, kan je gemakkelijk en snel zoekwoorden vinden die passen bij jouw SEA-campagne. Het is belangrijk om regelmatig jouw lijst met zoekwoorden te updaten en te verfijnen om ervoor te zorgen dat jouw SEA-campagne blijft presteren en relevant blijft voor jouw doelgroep.

4. Kijk naar zoekwoordintenties

Het is ook belangrijk om te kijken naar de intentie achter de zoekwoorden. Zoekwoorden kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op het verkrijgen van informatie, het vergelijken van producten of het doen van een aankoop. Door de intentie achter de zoekwoorden te begrijpen, kan je advertenties maken die beter aansluiten bij de behoeften van jouw doelgroep. Daarnaast weet je via deze manier ook of je op de juiste zoekwoorden adverteert of dat je mensen bereikt die nog te vroeg in de klantreis zitten.

5. Doe zoekwoordonderzoek voor specifieke locaties

Als jouw bedrijf zich richt op specifieke locaties, is het belangrijk om zoekwoordonderzoek te doen voor deze specifieke locaties. Hierdoor kan je zoekwoorden vinden die relevant zijn voor jouw lokale markt en die minder concurrentie hebben dan algemene zoekwoorden.

6. Maak gebruik van long-tail zoekwoorden

Long-tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die specifiek zijn en bestaan uit meerdere woorden. Ze zijn minder populair dan algemene zoekwoorden, maar hebben vaak een hogere conversieratio omdat ze gericht zijn op een specifiekere doelgroep. Door long-tail zoekwoorden op te nemen in jouw SEA-strategie, kan je gericht adverteren en beter aansluiten bij de behoeften van jouw doelgroep.

Hulp nodig bij het vinden van de beste zoekwoorden voor je SEA-campagne?

Kortom, het vinden van de beste zoekwoorden voor jouw SEA-campagne kan een uitdaging zijn, maar door gebruik te maken van zoekwoordanalyse-tools, het analyseren van de website van jouw concurrenten, te kijken naar zoekwoordintenties, zoekwoordonderzoek te doen voor specifieke locaties en gebruik te maken van long-tail zoekwoorden, kan je de beste zoekwoorden vinden en jouw SEA-campagne optimaliseren.

Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op! Samen kijken we hoe je het beste jouw campagne kunt opzetten en wat hier nog meer bij komt kijken.

Neem contact op

Wat verdient een SEO specialist?

De online wereld is tegenwoordig een belangrijk speelveld voor bedrijven, en een sterke online aanwezigheid is essentieel voor succes. Een belangrijke speler in het...

Hoe implementeer je een effectief retourbeleid?

Een effectief retourbeleid is essentieel voor het succes van elk e-commerce bedrijf. Het stelt klanten in staat om met vertrouwen aankopen te doen en verhoogt de kans op...

Contentcuration: hoe waarde toevoegen met andermans content?

Wat is contentcuration? First things first; wat is contentcuration? Contentcuration is het proces van het verzamelen, organiseren en delen van relevante en waardevolle...

Het belang van visuele content in contentmarketing

In het huidige digitale tijdperk is contentmarketing uitgegroeid tot een van de meest effectieve manieren om merken en bedrijven te promoten. Binnen contentmarketing speelt...

SEO-team samenstellen? 7 praktische tips & aanbevelingen

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle digitale marketingstrategie. Om je SEO-inspanningen te maximaliseren, is het belangrijk om een...

De beste e-commerce platformen vergeleken: WooCommerce, Shopify en Magento

Het kiezen van het juiste e-commerce platform is cruciaal voor het succes van je online winkel. In dit artikel vergelijken we drie populaire e-commerce platformen:...

Het gebruik van pop-ups op je WordPress-website: do’s en don’ts

Pop-ups zijn een veelgebruikte marketingtool om de aandacht van websitebezoekers te trekken, e-mailadressen te verzamelen en conversies te verhogen. Echter, als ze niet op...

Hoe start je eens succesvolle SEA campagne? 10 tips

Oké, je hebt net een website opgericht of nieuwe producten/diensten die je onder de aandacht wil brengen. Maar waar begin je mee en hoe start je een succesvolle SEA...

Hoe werkt voice search en wat betekent het voor SEO?

De opkomst van slimme speakers, smartphones en andere spraakgestuurde apparaten heeft geleid tot een toename van voice search. Deze technologische ontwikkeling heeft invloed...

Ontdek het belang van personalisatie in e-commerce

In de huidige concurrerende e-commerce markt is het essentieel om je te onderscheiden en een unieke klantervaring te bieden. Een van de meest effectieve manieren om dit te...