Hoe maak ik mijn website zichtbaar op google?

Het hebben van een website is niet genoeg is om klanten te krijgen. Een belangrijke stap is om ervoor te zorgen dat jouw website vindbaar is in Google. Dat kan met behulp van Google Search Console. In dit artikel zal ik je laten zien hoe je Google Search Console kunt gebruiken om jouw website in Google zichtbaar te maken. Geloof me, iedereen kan dit helemaal zelf doen!

Wat is Google Search Console?

Google Search Console (voorheen bekend als Google Webmaster Tools) is een gratis tool van Google waarmee je de aanwezigheid van jouw website in de zoekresultaten van Google kunt controleren en bijhouden. Het biedt inzicht in het aantal bezoekers dat jouw website bezoekt, welke zoekwoorden ze gebruiken om jouw website te vinden, op welke plek je staat in Google op welk zoekwoord en welke pagina’s van jouw website het meest worden bezocht.

Aanmelden bij Google Search Console

Oké, we weten nu wat Google Search Console is. Maar hoe meld je jouw website dan aan bij Google Search Console?

Het eerste wat je moet doen, is jouw website aanmelden bij Google Search Console. Dit doe je door een account aan te maken voor jouw website. Als je dat hebt gedaan, moet je jouw website verifiëren. Google Search Console zal je vervolgens vragen om een ​​HTML-bestand of een metatag aan jouw website toe te voegen om te controleren of jij de eigenaar bent. Een eenvoudige manier om dit te doen is door de gratis plugin ‘Site Kit‘ voor WordPress te downloaden. In de instellingen van de plugin kun je vervolgens je net aangemaakte Google Search Console account toevoegen.

Wat kun je met Google Search Console?

Wat kun je doen met Google Search Console? Eenmaal aangemeld bij Google Search Console, kun je verschillende dingen doen om jouw website zichtbaar te maken in Google.

1. Controleer de status van jouw website

Google Search Console biedt een overzicht van de status van jouw website, inclusief de zoekopdrachten waarmee jouw website is gevonden, de klikfrequentie en de gemiddelde positie van jouw website in de zoekresultaten. Hierdoor kun je zien welke pagina’s van jouw website beter presteren en waar nog verbetering mogelijk is. Als je net je website hebt aangemaakt, zal het nog wel een aantal dagen duren voor je hier data in kunt zien.

Het aantal vertoningen en klikken in Google Search Console

2. Ontdek de zoekwoorden die jouw website bezoeken

Met Google Search Console kun je zien welke zoekwoorden mensen gebruiken om jouw website te vinden. Dit geeft je inzicht in de zoekwoorden die jouw website aantrekken en de zoekwoorden waarop jouw website nog niet goed wordt gevonden. Gebruik deze informatie om jouw website te optimaliseren voor deze zoekwoorden.

De zoektermen waar je op gevonden wordt - Google Search Console

Ook kun je zien op welke positie je website staat. Zo staat hier deze website op ‘Google vluchten’ gemiddeld op plek 9,2. Als je op het woord klikt, is te zien om welke pagina het precies gaat. Het kan namelijk voorkomen dat de content op je pagina niet duidelijk is, waardoor je pagina op het verkeerde zoekwoord wordt gevonden. Tijd om te optimaliseren dus!

3. Monitor de gezondheid van jouw website

Google Search Console biedt ook informatie over de gezondheid van jouw website. Het geeft aan of er technische problemen zijn die de zichtbaarheid van jouw website kunnen beïnvloeden. Je kunt hiermee problemen snel oplossen en voorkomen dat deze de prestaties van jouw website beïnvloeden.

Sitevitaliteit van een website - Google Search Console

Zo is bij deze website de overgang niet helemaal goed gegaan naar het nieuwe thema. Later heeft de website zich weer herpakt, wat ook weer te zien is aan de resultaten.

4. Dien een sitemap in

Als een van de eerste dingen na het aanmaken van Google Search Console, moet je een sitemap indienen. Een sitemap is een lijst van pagina’s op jouw website die zoekmachines kunnen gebruiken om jouw website te indexeren. Hiermee kan Google jouw website sneller en vollediger indexeren en weet Google uit welke pagina’s jouw site precies bestaat.

Dit is een essentieel en belangrijk onderdeel dat niet overgeslagen mag worden. Voor het aanmaken van een sitemap kun je verschillende SEO-plugins gebruiken, zoals RankMath en All in one SEO. Een sitemap heeft vervolgens de volgende url: www.jouwwebsite.nl/sitemap.xml.

Als je de sitemap hebt gemaakt, kun je hem in Google Search Console indienen onder ‘Sitemaps’. Hier plak je het laatste stukje van de url in. Je ziet direct of je het goed hebt gedaan of niet.

5. Handmatig url’s indienen

Heb je net een nieuw product toegevoegd, nieuwe categorie aangemaakt of een blog geschreven? Dan wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk zichtbaar is in Google.

De nieuwe urls komen automatisch in de sitemap te staan, maar het kan soms eventjes duren voordat Google bij jouw website is aangekomen. Om het tempo hier op te houden kun je url’s handmatig indienen. Dat doe je als volgt:

  1. Kopieer de nieuwe url
  2. Plak deze nieuwe url bovenin de zoekbalk van Google Search Console en klik op enter
  3. Je krijgt vervolgens onderstaande scherm te zien. Klik daarbij op de knop ‘Indexering aanvragen’ en wacht tot de indexering is aangevraagd. Het is ook aan te raden om dit te doen wanneer je wat hebt gewijzigd op een pagina die al geïndexeerd is door Google. Zo geef je aan dat je de pagina hebt geüpdatet.

Indexering aanvragen nieuwe pagina - Google Search Console

Verbeteren van de zoekmachineprestaties met behulp van Google Search Console

Nu we hebben geleerd hoe we Google Search Console kunnen gebruiken om onze site te monitoren, is het tijd om enkele specifieke acties te ondernemen om onze zoekmachineprestaties te verbeteren. Hieronder volgen enkele tips:

  • Zoekopdrachten waarop je website wordt weergegeven: Bekijk welke zoekopdrachten ertoe leiden dat je website wordt weergegeven in de zoekresultaten. Je kunt deze informatie gebruiken om de inhoud van je website te verbeteren en ervoor te zorgen dat deze beter aansluit bij de zoekopdrachten van gebruikers.
  • CTR verbeteren: CTR staat voor Click-Through Rate, wat het percentage weergeeft van gebruikers die op je website klikken nadat deze wordt weergegeven in de zoekresultaten. Door de titels en beschrijvingen van je pagina’s te verbeteren, kun je de CTR verhogen. Gebruik bijvoorbeeld actieve en aantrekkelijke titels en beschrijvingen die gebruikers aanmoedigen om op je website te klikken.
  • Verbeteren van de interne links: Interne links zijn links binnen je website die naar andere pagina’s op je website verwijzen. Het is belangrijk om een goede interne linkstructuur te hebben, omdat dit kan helpen om je website beter te laten ranken in de zoekresultaten. Gebruik relevante en zinvolle ankerteksten voor je interne links en zorg ervoor dat je de belangrijkste pagina’s van je website voldoende linkt.
  • Verwijderen van dode links: Dode links zijn links die niet langer werken. Dit kan een negatieve invloed hebben op je zoekmachineprestaties. Controleer regelmatig of er dode links op je website zijn en verwijder deze.
  • Oplossen van crawl-fouten: Crawl-fouten zijn problemen die Google ondervindt bij het crawlen van je website. Dit kan leiden tot lagere zoekmachineprestaties. Gebruik Google Search Console om crawl-fouten op te sporen en los deze op.

Ga direct aan de slag met Google Search Console

Google Search Console is een krachtige tool die website-eigenaren kunnen gebruiken om hun website zichtbaarder te maken in de zoekresultaten van Google. Door regelmatig gebruik te maken van deze tool en de gegevens te analyseren, kunnen website-eigenaren hun zoekmachineprestaties verbeteren en hun website beter afstemmen op de behoeften van hun gebruikers. Het gebruik van Google Search Console is gratis en gemakkelijk te implementeren, dus er is geen excuus om het niet te gebruiken. Als je vragen hebt over het gebruik van Google Search Console, neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op

Wat verdient een SEO specialist?

De online wereld is tegenwoordig een belangrijk speelveld voor bedrijven, en een sterke online aanwezigheid is essentieel voor succes. Een belangrijke speler in het...

Hoe implementeer je een effectief retourbeleid?

Een effectief retourbeleid is essentieel voor het succes van elk e-commerce bedrijf. Het stelt klanten in staat om met vertrouwen aankopen te doen en verhoogt de kans op...

Contentcuration: hoe waarde toevoegen met andermans content?

Wat is contentcuration? First things first; wat is contentcuration? Contentcuration is het proces van het verzamelen, organiseren en delen van relevante en waardevolle...

Het belang van visuele content in contentmarketing

In het huidige digitale tijdperk is contentmarketing uitgegroeid tot een van de meest effectieve manieren om merken en bedrijven te promoten. Binnen contentmarketing speelt...

SEO-team samenstellen? 7 praktische tips & aanbevelingen

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle digitale marketingstrategie. Om je SEO-inspanningen te maximaliseren, is het belangrijk om een...

De beste e-commerce platformen vergeleken: WooCommerce, Shopify en Magento

Het kiezen van het juiste e-commerce platform is cruciaal voor het succes van je online winkel. In dit artikel vergelijken we drie populaire e-commerce platformen:...

Het gebruik van pop-ups op je WordPress-website: do’s en don’ts

Pop-ups zijn een veelgebruikte marketingtool om de aandacht van websitebezoekers te trekken, e-mailadressen te verzamelen en conversies te verhogen. Echter, als ze niet op...

Hoe start je eens succesvolle SEA campagne? 10 tips

Oké, je hebt net een website opgericht of nieuwe producten/diensten die je onder de aandacht wil brengen. Maar waar begin je mee en hoe start je een succesvolle SEA...

Hoe werkt voice search en wat betekent het voor SEO?

De opkomst van slimme speakers, smartphones en andere spraakgestuurde apparaten heeft geleid tot een toename van voice search. Deze technologische ontwikkeling heeft invloed...

Ontdek het belang van personalisatie in e-commerce

In de huidige concurrerende e-commerce markt is het essentieel om je te onderscheiden en een unieke klantervaring te bieden. Een van de meest effectieve manieren om dit te...