De kracht van user-generated content (UGC) in contentmarketing

User-generated content (UGC), of content gegenereerd door gebruikers, is de afgelopen jaren een van de belangrijkste trends geworden in contentmarketing. Het is een geweldige manier om een ​​authentieke, betrokken community rondom een merk te creëren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat UGC is, waarom het belangrijk is en hoe bedrijven het effectief kunnen gebruiken in hun marketingstrategie.

Wat is user-generated content?

First things first, wat is user-generated content? User-generated content (UGC) is inhoud die wordt gemaakt door consumenten en niet door merken zelf. Dit kan van alles zijn, van foto’s en video’s tot blogposts en productrecensies. UGC is een geweldige manier om klanten te betrekken bij je merk en hen het gevoel te geven dat ze een belangrijk onderdeel zijn van je community.

Waarom is user-generated content belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom user-generated content belangrijk is voor contentmarketing:

 1. Authenticiteit: UGC is authentiek en echt. Het is geen gepolijste reclameboodschap, maar een echte ervaring van een klant met je product of service. Dit maakt het veel betrouwbaarder en waardevoller voor potentiële klanten.
 2. Betrokkenheid: UGC creëert betrokkenheid bij je merk. Wanneer klanten deelnemen aan je gemeenschap en hun eigen inhoud maken, voelen ze zich meer verbonden met je merk. Dit kan leiden tot meer loyaliteit en een hogere klanttevredenheid.
 3. Bereik: UGC kan je bereik vergroten. Wanneer klanten hun eigen inhoud delen en je merk noemen, bereik je een groter publiek. Dit kan nieuwe klanten aantrekken en je merkbekendheid vergroten.

Hoe kun je user-generated content effectief gebruiken?

Hier zijn enkele tips voor het effectief gebruik van user-generated content in je contentmarketingstrategie:

 1. Stimuleer de creatie van inhoud: Moedig je klanten aan om inhoud te maken en te delen. Dit kan worden gedaan door wedstrijden, hashtags en sociale media-campagnes. Zorg ervoor dat je duidelijke richtlijnen en beleidsregels hebt voor wat wel en niet acceptabel is om te delen.
 2. Geef credit waar credit due is: Vergeet niet om je klanten te bedanken en krediet te geven voor hun inhoud. Dit kan worden gedaan door het delen van hun berichten op je sociale media-accounts of door ze te vermelden in je eigen inhoud.
 3. Gebruik UGC in je marketing: UGC kan worden gebruikt in je marketingmaterialen om je merkauthenticiteit en betrokkenheid te laten zien. Dit kan variëren van sociale media-posts tot gedrukte advertenties en tv-commercials.
 4. Monitor en reageer op UGC: Zorg ervoor dat je UGC-monitoringstools gebruikt om op de hoogte te blijven van wat je klanten delen. Reageer op hun berichten en bedank ze voor hun bijdrage aan je gemeenschap.

Voorbeelden van succesvolle UGC

Er zijn talloze voorbeelden van succesvolle user-generated content campagnes die bedrijven hebben geholpen hun merkbekendheid te vergroten, klantbetrokkenheid te stimuleren en nieuwe klanten aan te trekken. De 5 bekendste voorbeelden zijn:

 1. Starbucks: De White Cup Contest In 2014 lanceerde Starbucks de “White Cup Contest” en vroeg klanten om hun eigen ontwerpen op de blanco koffiebeker te tekenen en deze te delen op sociale media. De winnende beker werd vervolgens in de winkels verkocht. Het resultaat was meer dan 4.000 inzendingen van klanten over de hele wereld en een verhoogde betrokkenheid bij het merk.
 2. Airbnb: De Airbnb Short Film Contest Airbnb organiseerde in 2015 een wedstrijd waarin ze hun klanten vroegen om korte films te maken van hun Airbnb-ervaringen. De winnaar werd geselecteerd door een jury en de prijs was een reis naar Parijs om deel te nemen aan het Cannes Film Festival. De wedstrijd leverde meer dan 600 inzendingen op en meer dan 2 miljoen kijkers op YouTube.
 3. Coca-Cola: De Share a Coke Campagne In 2014 lanceerde Coca-Cola de “Share a Coke” campagne waarin ze flessen met de meest voorkomende voornamen van het land bedrukte en klanten aanmoedigden om flessen met de namen van vrienden en familieleden te kopen en te delen op sociale media met de hashtag #ShareaCoke. De campagne zorgde voor meer dan 500.000 foto’s op sociale media en een verhoogde verkoop van Coca-Cola flessen.
 4. GoPro: De Photo of the Day Wedstrijd GoPro, de maker van actiecamera’s, heeft een “Photo of the Day” wedstrijd waarin ze hun klanten vragen om hun beste foto’s gemaakt met een GoPro te delen. De winnende foto wordt vervolgens gedeeld op de GoPro-website en sociale media-accounts. De wedstrijd heeft geleid tot meer dan 2,5 miljoen foto’s en een verhoogde betrokkenheid bij het merk.
 5. Lay’s: De Do Us A Flavor Campagne Lay’s lanceerde in 2014 de “Do Us A Flavor” campagne waarin ze klanten vroegen om hun eigen smaken voor chips te bedenken en deze in te dienen via sociale media. De winnende smaak werd vervolgens in productie genomen en in de winkels verkocht. De campagne leverde meer dan 14 miljoen inzendingen op en een verhoogde verkoop van Lay’s chips.

Deze voorbeelden tonen perfect aan hoe user-generated content campagnes succesvol kunnen zijn in het vergroten van de betrokkenheid bij het merk en het aantrekken van nieuwe klanten.

User-generated content

User-generated content (UGC) is een krachtige tool in contentmarketing. Het is authentiek, betrokken en kan je bereik vergroten, wat kan leiden tot meer klanten en een grotere merkbekendheid. Door klanten aan te moedigen om inhoud te maken en te delen, creëer je een gemeenschap rondom je merk en zorg je voor meer betrokkenheid en loyaliteit. Vergeet niet om je klanten te bedanken en krediet te geven voor hun bijdragen, en gebruik UGC in je marketing om je merkauthenticiteit en betrokkenheid te laten zien.

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

13 + 4 =