De beste SEO tools in 2023

Als SEO-expert is het belangrijk om te beschikken over de beste tools om jouw ranking te verbeteren en jouw concurrenten te verslaan. In dit artikel bespreken we de beste SEO tools in 2023.

Keyword research tools

Keyword research is een belangrijk onderdeel van SEO en het vinden van de juiste zoekwoorden kan jouw ranking aanzienlijk verbeteren. De volgende tools kunnen je helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden:

1. Google Zoekwoordplanner

De Google Zoekwoordplanner is een gratis tool van Google die wordt gebruikt voor zoekwoordanalyse. Het biedt gebruikers informatie over het zoekvolume en de concurrentie van specifieke zoekwoorden. Dit kan handig zijn voor het vinden van de juiste zoekwoorden om te gebruiken in website-inhoud en advertenties om de zichtbaarheid in zoekresultaten te vergroten.

Met de Zoekwoordplanner kunnen gebruikers zoekwoorden invoeren die relevant zijn voor hun bedrijf of niche. De tool geeft vervolgens informatie over het gemiddelde maandelijkse zoekvolume voor die zoekwoorden en geeft gerelateerde zoekwoorden die gebruikers kunnen overwegen. Het biedt ook informatie over de concurrentie van elk zoekwoord, evenals voorgestelde biedingen voor advertenties die gericht zijn op die zoekwoorden.

Een van de belangrijkste voordelen van de Google Zoekwoordplanner is dat het gebruikers helpt bij het vinden van zoekwoorden met een hoog zoekvolume en een laag concurrentieniveau. Dit betekent dat gebruikers zoekwoorden kunnen vinden die populair zijn bij hun doelgroep, maar waar niet veel concurrentie voor is in zoekresultaten. Dit kan leiden tot een verbeterde zichtbaarheid van de website en een hogere ranking in zoekresultaten.

De Zoekwoordplanner is ook handig voor het vinden van nieuwe ideeën voor content. Door gerelateerde zoekwoorden te bekijken, kunnen gebruikers ideeën vinden voor nieuwe onderwerpen om over te schrijven of om te integreren in bestaande inhoud.

2. Ahrefs Keyword Explorer

De Ahrefs Keyword Explorer is een betaalde tool die wordt gebruikt voor zoekwoordanalyse. Het biedt gebruikers gedetailleerde informatie over zoekwoorden, waaronder het zoekvolume, de concurrentie en gerelateerde zoekwoorden. Het is een krachtige tool die vaak wordt gebruikt door SEO-professionals en marketeers om hun zoekwoordonderzoek te verbeteren en hun concurrentie te verslaan.

Met de Ahrefs Keyword Explorer kunnen gebruikers zoekwoorden invoeren die relevant zijn voor hun bedrijf of niche. De tool biedt vervolgens gedetailleerde informatie over elk zoekwoord, waaronder het gemiddelde maandelijkse zoekvolume, de concurrentie, de klikfrequentie en gerelateerde zoekwoorden. Dit kan handig zijn voor het vinden van zoekwoorden met een hoog zoekvolume en een laag concurrentieniveau om te gebruiken in website-inhoud en advertenties.

Een van de unieke kenmerken van de Ahrefs Keyword Explorer is de “Parent Topic” functie. Deze functie geeft gebruikers een lijst met gerelateerde onderwerpen die mogelijk interessant zijn om in hun zoekwoordonderzoek op te nemen. Dit kan gebruikers helpen bij het vinden van nieuwe ideeën voor inhoud en het uitbreiden van hun zoekwoordonderzoek.

De Ahrefs Keyword Explorer biedt ook een “Keyword Difficulty” score voor elk zoekwoord, die de moeilijkheidsgraad van het rangschikken voor dat zoekwoord aangeeft. Dit kan handig zijn bij het bepalen van welke zoekwoorden de moeite waard zijn om op te richten en waar er kansen zijn om te scoren in zoekresultaten.

Over het algemeen is de Ahrefs Keyword Explorer een waardevolle tool voor SEO-professionals en marketeers die geavanceerd zoekwoordonderzoek willen uitvoeren en de concurrentie willen verslaan. De tool biedt gedetailleerde informatie over zoekwoorden, waaronder zoekvolume, concurrentie en gerelateerde zoekwoorden, evenals unieke functies zoals “Parent Topic” en “Keyword Difficulty” scores.

Content optimalisatie tools

Het optimaliseren van jouw content is van cruciaal belang voor SEO. Deze tools kunnen je helpen bij het optimaliseren van jouw content voor zoekmachines en gebruikers:

1. Yoast SEO

Yoast SEO is een populaire en krachtige WordPress-plugin die wordt gebruikt om de zoekmachineoptimalisatie van websites te verbeteren. Het is ontworpen om website-eigenaren te helpen hun inhoud te optimaliseren voor zoekmachines en daarmee hun ranking en zichtbaarheid in zoekresultaten te verbeteren.

Met Yoast SEO kunnen gebruikers elk stuk inhoud op hun website optimaliseren voor een specifiek zoekwoord of een specifieke zoekterm. De plugin biedt gebruikers feedback en suggesties voor hoe ze hun inhoud kunnen verbeteren om beter te scoren in zoekresultaten. Het biedt ook hulpmiddelen voor het maken van XML-sitemaps, het toevoegen van meta-beschrijvingen en het optimaliseren van afbeeldingen.

Een van de populairste functies van Yoast SEO is de “snippet preview”. Dit toont gebruikers hoe hun inhoud eruit zal zien in zoekresultaten en biedt suggesties voor hoe ze hun titel, beschrijving en URL kunnen optimaliseren om hun klikfrequentie te verbeteren.

Yoast SEO biedt ook een breed scala aan geavanceerde functies, zoals het optimaliseren van sociale media, het monitoren van interne en externe links en het instellen van canonieke URLs. De plugin heeft ook een ingebouwde pagina-analysefunctie die gebruikers feedback geeft over hoe goed hun inhoud is geoptimaliseerd voor zoekmachines.

2. Rank Math

Rank Math is een SEO-plugin voor WordPress die is ontworpen om het proces van zoekmachine-optimalisatie te vereenvoudigen en te verbeteren. Het biedt gebruikers een scala aan functies en tools die helpen bij het optimaliseren van de inhoud van hun website voor zoekmachines. Rank Math stelt gebruikers in staat om titels en metabeschrijvingen te bewerken, XML-sitemaps te genereren, focus zoekwoorden in te stellen, Google Analytics te integreren en meer.

Een van de belangrijkste voordelen van Rank Math is de gebruiksvriendelijkheid. De plugin is gemakkelijk te installeren en te gebruiken, zelfs voor beginners. Het heeft een intuïtieve interface die het proces van het optimaliseren van content voor zoekmachines vereenvoudigt. Rank Math biedt ook geavanceerde functies voor ervaren SEO-professionals die de ranking van hun website verder willen verbeteren.

Een ander voordeel van Rank Math is de geïntegreerde functie van schema-markup. Dit is een code die aan je website kan worden toegevoegd om zoekmachines te helpen de inhoud van je website beter te begrijpen en te indexeren. Dit kan leiden tot een verbeterde zichtbaarheid in zoekresultaten en kan ook helpen bij het genereren van rijke snippets, zoals beoordelingen en prijsinformatie, die gebruikers kunnen helpen bij het nemen van beslissingen over het klikken op jouw website.

Backlink-analyse tools

Backlinks zijn een belangrijke ranking factor en het monitoren van jouw backlinks is van cruciaal belang. Deze tools kunnen je helpen bij het analyseren van jouw backlinks en die van jouw concurrenten:

1. Ahrefs

Ahrefs is een all-in-one SEO-tool die wordt gebruikt door marketeers en website-eigenaren om hun online zichtbaarheid te verbeteren. Het biedt een breed scala aan functies die helpen bij zoekwoordonderzoek, het analyseren van concurrenten, het controleren van backlinks, het volgen van zoekwoordposities en het monitoren van websiteverkeer.

Een van de meest populaire functies van Ahrefs is het backlink-analysehulpmiddel. Hiermee kunnen gebruikers hun eigen backlinks controleren en analyseren, en ook de backlinks van hun concurrenten bekijken. Dit geeft gebruikers inzicht in de kwaliteit en kwantiteit van hun backlinks, evenals die van hun concurrenten. Het stelt hen in staat om hun linkbuilding-strategieën te verbeteren en te zien waar ze kunnen concurreren op het gebied van backlinks.

Ahrefs biedt ook een krachtig zoekwoordonderzoekhulpmiddel waarmee gebruikers zoekwoorden kunnen vinden waarop ze kunnen rangschikken in zoekresultaten. Het geeft gebruikers informatie over zoekvolume, concurrentie en gerelateerde zoekwoorden. Dit helpt bij het identificeren van kansen voor zoekwoorden waarop gebruikers zich kunnen concentreren om hun websiteverkeer te vergroten.

Naast deze functies biedt Ahrefs ook hulpmiddelen voor het monitoren van zoekwoordposities, het analyseren van content, het volgen van websiteverkeer en nog veel meer. Het is een krachtige tool voor website-eigenaren en marketeers die serieus zijn over hun SEO-strategieën.

2. Majestic

Majestic is een online SEO-tool die wordt gebruikt door marketeers en website-eigenaren om backlinks te analyseren en te beheren. Het biedt een schat aan gegevens over backlinks, waaronder de kwaliteit, kwantiteit en relevantie van de links.

Een van de belangrijkste functies van Majestic is het backlink-analysehulpmiddel. Het biedt uitgebreide informatie over backlinks, zoals het aantal externe links dat naar een specifieke pagina verwijst, de Trust Flow en Citation Flow van de pagina’s, en de top backlinks van een website.

Daarnaast biedt Majestic ook een linkbuilding-tool waarmee gebruikers op zoek kunnen gaan naar nieuwe linkbuildingkansen. Het stelt gebruikers in staat om potentiële backlink-kansen te ontdekken door te zoeken naar websites die linken naar concurrenten of websites die in dezelfde branche actief zijn.

Majestic biedt ook een Site Explorer-functie waarmee gebruikers de autoriteit van hun eigen website kunnen bekijken. Het geeft informatie over het aantal links dat naar een website verwijst en hoe deze links zich verhouden tot de links van concurrenten. Gebruikers kunnen deze informatie gebruiken om hun linkbuilding-strategieën te verbeteren en hun website-autoriteit te vergroten.

Technische SEO tools

Technische SEO is een belangrijk onderdeel van SEO en deze tools kunnen je helpen bij het identificeren en oplossen van technische problemen op jouw website:

1. Google Search Console

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee website-eigenaren de prestaties van hun website kunnen controleren en optimaliseren voor zoekopdrachten. Het stelt gebruikers in staat om informatie te verkrijgen over de zoekopdrachten die leiden naar hun website, de klikfrequentie van hun zoekresultaten, de indexering van hun pagina’s en meer.

Met Google Search Console kunnen gebruikers hun website monitoren en problemen oplossen die de prestaties in zoekresultaten kunnen beïnvloeden. Het geeft bijvoorbeeld waarschuwingen wanneer Google problemen detecteert met de indexering van de website, zoals ontbrekende of dubbele pagina’s.

Daarnaast biedt Google Search Console inzicht in de zoekwoorden die bezoekers gebruiken om de website te vinden, hoe vaak de website in de zoekresultaten verschijnt en hoe vaak gebruikers doorklikken naar de website. Dit kan website-eigenaren helpen bij het verbeteren van hun zoekwoorden en contentstrategieën om hun zichtbaarheid in de zoekresultaten te vergroten.

Een ander voordeel van Google Search Console is de mogelijkheid om sitemaps in te dienen, die Google helpen bij het crawlen van de website en het vinden van nieuwe pagina’s en content. Dit kan de indexeringssnelheid van de website verbeteren en de tijd verminderen die nodig is voor nieuwe pagina’s om in zoekresultaten te verschijnen.

2. Screaming Frog

Screaming Frog is een desktopgebaseerde SEO-tool die wordt gebruikt om websites te crawlen en inzicht te krijgen in hun technische SEO-factoren. Het is een zeer populaire tool onder SEO-professionals vanwege zijn vermogen om snel en efficiënt grote websites te crawlen en belangrijke SEO-gerelateerde informatie te verstrekken.

Met Screaming Frog kunnen gebruikers snel belangrijke technische SEO-factoren identificeren, zoals pagina-titel en meta-beschrijvingen, URL-structuur, duplicate content, gebroken links en redirects. Dit helpt gebruikers om problemen op te lossen die de prestaties van de website in zoekresultaten kunnen beïnvloeden en zo de algehele SEO van de website te verbeteren.

Een ander voordeel van Screaming Frog is dat het de mogelijkheid biedt om website-analyses uit te voeren op basis van specifieke zoekwoorden. Dit helpt gebruikers om belangrijke zoekwoorden te identificeren die mogelijk niet zijn geoptimaliseerd op de website en om contentstrategieën te ontwikkelen die gericht zijn op het verbeteren van de rangschikking van deze zoekwoorden in zoekresultaten.

Screaming Frog heeft ook de mogelijkheid om te integreren met andere populaire SEO-tools zoals Google Analytics en Google Search Console, waardoor gebruikers een meer uitgebreide analyse van hun websiteprestaties kunnen uitvoeren.

Concurrentieanalyse tools

Het analyseren van jouw concurrenten kan je inzicht geven in hun SEO-strategie en je helpen bij het ontwikkelen van jouw eigen strategie. Deze tools kunnen je helpen bij het analyseren van jouw concurrenten:

1. SEMrush

SEMrush is een krachtige en veelzijdige tool voor digitale marketing die wordt gebruikt door SEO-professionals over de hele wereld. Het is een all-in-one platform voor SEO, PPC (pay-per-click) en content marketing. SEMrush biedt een breed scala aan functies en hulpmiddelen, zoals zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse, backlinkanalyse en site-auditrapporten, om bedrijven te helpen hun online zichtbaarheid en prestaties te verbeteren.

Het biedt ook tools voor het bijhouden van zoekwoordposities en het monitoren van merkreputatie. Met zijn uitgebreide functionaliteit en gebruiksvriendelijke interface is SEMrush een populaire keuze voor marketeers die hun online aanwezigheid willen verbeteren en hun concurrentie willen verslaan.

2. SpyFu

SpyFu is een tool voor zoekmachineoptimalisatie en concurrentieanalyse die marketeers helpt om de online strategieën van hun concurrenten te begrijpen. Het biedt een uitgebreide set functies, waaronder zoekwoordonderzoek, advertentie-analyse, backlink-analyse en rank tracking.

Met SpyFu kunnen marketeers de zoekwoorden ontdekken die hun concurrenten gebruiken om organisch verkeer te genereren, evenals hun advertentiestrategieën voor zowel Google AdWords als Bing Ads. Bovendien kan SpyFu worden gebruikt om backlinks te analyseren en inkomende linkkansen te identificeren. SpyFu wordt vaak gebruikt door marketeers om hun eigen SEO-strategieën te verfijnen en hun concurrentie te overtreffen.

3. SE Ranking

SE Ranking is een online platform voor zoekmachineoptimalisatie en digitale marketing. Het biedt een breed scala aan functies, waaronder website-analyse, zoekwoordonderzoek, rank tracking, backlink-analyse, website audit en rapportage. Met SE Ranking kunnen gebruikers de positie van hun website in zoekmachines bijhouden en analyseren, evenals hun concurrentie onderzoeken en hun zoekwoordstrategie verfijnen.

Het platform is ontworpen om marketingteams en individuele marketeers te helpen bij het beheren van hun SEO-campagnes en hen in staat te stellen betere beslissingen te nemen op basis van de gegevens die ze verzamelen. SE Ranking heeft ook integraties met andere tools en platforms, zoals Google Analytics, Google Search Console en social media platforms zoals Facebook en Twitter, om het beheer van digitale marketingcampagnes te vergemakkelijken.

Welke tool ga jij gebruiken?

Kortom, er zijn tal van SEO-tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het verbeteren van je website-ranking en het verslaan van je concurrentie. De beste tool voor jou hangt af van je specifieke behoeften en budget. Overweeg een combinatie van tools te gebruiken om het meeste uit je SEO-inspanningen te halen. Met de juiste SEO-tools en een goed begrip van hoe ze werken, kun je je website optimaliseren voor zoekmachines en meer verkeer en leads genereren.

Besteed je het optimaliseren van je website liever uit? Laat Goldcompass het voor je doen! Neem contact met ons op om te kijken wat we voor je kunnen doen.

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

14 + 15 =