Contentcuration: hoe waarde toevoegen met andermans content?

Wat is contentcuration?

First things first; wat is contentcuration? Contentcuration is het proces van het verzamelen, organiseren en delen van relevante en waardevolle content, gemaakt door anderen, met je eigen doelgroep.

Contentcuration is een essentiële strategie in contentmarketing, omdat het niet alleen helpt om je merk als autoriteit in je branche te positioneren, maar ook om je publiek waardevolle informatie en inzichten te bieden zonder dat je zelf constant nieuwe content hoeft te creëren. In dit artikel zullen we de voordelen van contentcuration bespreken en diverse inzichten bieden over hoe je op een effectieve manier waarde kunt toevoegen door het delen van andermans content.

De voordelen van contentcuration

Contentcuration biedt verschillende voordelen voor zowel je merk als je doelgroep:

 • Tijdsbesparing: Laten we eerlijk zijn, een van de grootste voordelen van contentcuration is de tijdsbesparing. Het stelt je in staat om je publiek regelmatig van relevante content te voorzien zonder dat je zelf steeds nieuwe content hoeft te produceren. Dit bespaart tijd en middelen die je kunt besteden aan andere marketingactiviteiten.
 • Autoriteit en vertrouwen: Door het delen van hoogwaardige content van experts en toonaangevende bronnen binnen je branche, positioneer je je merk als een autoriteit en bouw je vertrouwen op bij je doelgroep.
 • Betrokkenheid: Contentcuration helpt om de betrokkenheid van je publiek te vergroten door hen interessante en relevante content aan te bieden die aansluit bij hun behoeften en interesses.
 • Netwerken: Het delen van andermans content kan leiden tot samenwerkingen en relaties met andere professionals en influencers in je branche, waardoor je netwerk en invloed groeien.

Een contentcuration-strategie hanteren

Om effectief waarde toe te voegen door het delen van andermans content, is het belangrijk om een weloverwogen contentcuration-strategie te ontwikkelen. Houd rekening met de volgende stappen:

 • Bepaal je doel: Voordat je begint met contentcuration, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen. Dit kan variëren van het vergroten van je naamsbekendheid en autoriteit tot het stimuleren van betrokkenheid en het genereren van leads.
 • Identificeer je doelgroep: Begrijp wie je doelgroep is en wat hun interesses, behoeften en uitdagingen zijn. Dit helpt je om content te cureren die echt relevant en waardevol is voor je publiek.
 • Zoek naar kwalitatieve bronnen: Identificeer betrouwbare en toonaangevende bronnen binnen je branche waar je waardevolle content kunt vinden om te delen met je publiek. Dit kunnen blogs, nieuwswebsites, sociale media-accounts, podcasts en andere bronnen zijn.
 • Gebruik tools: Maak gebruik van contentcuration-tools zoals Feedly, Pocket en Scoop.it om het vinden en organiseren van content te vergemakkelijken.

Tips voor effectieve contentcuration

Om het meeste uit contentcuration te halen en waarde toe te voegen voor je publiek, houd je rekening met de volgende tips:

 • Voeg je eigen inzichten toe: Deel niet simpelweg de content van anderen; geef je eigen mening, perspectief of samenvatting om extra waarde te bieden en je merkpersoonlijkheid te tonen.
 • Zorg voor een goede balans: Zorg voor een evenwichtige mix van gecureerde en eigen content. Het is belangrijk om je publiek ook regelmatig van originele en unieke content te voorzien die je merk en expertise onderstreept.
 • Wees selectief: Deel alleen content van hoge kwaliteit die relevant en waardevol is voor je doelgroep. Het overmatig delen van content kan leiden tot informatievermoeidheid en het verlies van interesse van je publiek.
 • Geef credits: Zorg ervoor dat je altijd de oorspronkelijke bron en auteur van de gecureerde content vermeldt. Dit toont respect en professionaliteit en kan leiden tot samenwerkingen en netwerkmogelijkheden.
 • Monitor resultaten: Houd de prestaties van je gecureerde content bij om inzicht te krijgen in wat wel en niet werkt voor je publiek. Gebruik deze informatie om je contentcuration-strategie continu te verbeteren.

Kanalen voor het delen van gecureerde content

Er zijn verschillende kanalen die je kunt gebruiken om gecureerde content met je doelgroep te delen:

 • Sociale media: Deel gecureerde content op sociale media-platforms zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Zorg ervoor dat je de content aanpast aan het specifieke platform en de voorkeuren van je publiek.
 • Nieuwsbrieven: Voeg gecureerde content toe aan je e-mailnieuwsbrieven om je abonnees van extra waarde en inzichten te voorzien.
 • Blog: Maak een blogpost waarin je gecureerde content verzamelt en presenteert rondom een specifiek thema of onderwerp dat relevant is voor je doelgroep.
 • Webinars en presentaties: Gebruik gecureerde content om je webinars en presentaties te verrijken en je publiek te voorzien van aanvullende informatie en inzichten.

Een effectieve manier om waarde toe te voegen

Contentcuration is een effectieve manier om waarde toe te voegen en je publiek te engageren zonder constant nieuwe content te produceren. Door een doordachte contentcuration-strategie te ontwikkelen en te focussen op het bieden van relevante en waardevolle content van hoge kwaliteit, kun je je merk als autoriteit positioneren en je marketingdoelen bereiken.

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

9 + 12 =