7 tips voor het maken van een effectieve call-to-action in WordPress

Een call-to-action (CTA) is een cruciaal element op je website om je bezoekers aan te zetten tot actie. Of je nu wilt dat ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief, een product kopen of contact opnemen met je bedrijf, een effectieve CTA kan het verschil maken. Hieronder geven we je 7 tips voor het maken van een effectieve call-to-action in WordPress.

Tip 1: Gebruik een duidelijke en aansprekende tekst

Een heldere en aansprekende tekst in een call-to-action (CTA) is cruciaal om je bezoekers te motiveren om de gewenste actie te ondernemen. Enkele tips:

 • Actieve werkwoorden: Gebruik actieve werkwoorden die duidelijk aangeven welke actie je van de bezoeker verwacht. Voorbeelden hiervan zijn ‘Download’, ‘Schrijf je in’, ‘Koop nu’ of ‘Neem contact op’. Deze werkwoorden zorgen ervoor dat je bezoekers weten wat er van hen verwacht wordt en moedigen hen aan om actie te ondernemen.
 • Wees specifiek: Probeer zo specifiek mogelijk te zijn in je CTA-tekst. In plaats van een algemene term zoals ‘Klik hier’, gebruik je bijvoorbeeld ‘Download ons gratis e-book’ of ‘Schrijf je in voor onze nieuwsbrief’. Door specifiek te zijn, weten je bezoekers precies wat ze kunnen verwachten wanneer ze op de CTA klikken.
 • Houd het kort en bondig: Een effectieve CTA-tekst is kort en bondig. Probeer je boodschap in een paar woorden over te brengen. Lange zinnen kunnen verwarrend zijn en de aandacht van de bezoeker afleiden. Een korte, krachtige tekst heeft meer impact en is gemakkelijker te begrijpen.
 • Creëer een gevoel van urgentie: Door een gevoel van urgentie toe te voegen aan je CTA-tekst, moedig je bezoekers aan om sneller actie te ondernemen. Gebruik woorden zoals ‘nu’, ‘vandaag’ of ‘beperkte tijd’ om je bezoekers het gevoel te geven dat ze snel moeten handelen om van een aanbieding te profiteren of een kans niet te missen.
 • Spreek de bezoeker persoonlijk aan: Probeer je CTA-tekst zo persoonlijk mogelijk te maken. Spreek de bezoeker bijvoorbeeld direct aan met ‘jij’ of ‘jouw’. Dit maakt je boodschap persoonlijker en kan ervoor zorgen dat de bezoeker zich meer betrokken voelt bij je aanbod.

Door deze tips toe te passen, kun je een duidelijke en aansprekende tekst voor je call-to-action creëren die je bezoekers motiveert om de gewenste actie te ondernemen en bijdraagt aan het succes van je website.

Tip 2: Zorg voor een opvallend design

Een effectieve CTA moet opvallen op je website. Gebruik contrasterende kleuren en een opvallend lettertype om ervoor te zorgen dat je CTA de aandacht trekt. Je kunt ook iconen, pijlen of andere visuele elementen toevoegen om je CTA nog aantrekkelijker te maken.

Tip 3: Plaats je CTA op een strategische locatie

De strategische locatie van je call-to-action op je website speelt een cruciale rol in de effectiviteit ervan. Hier zijn enkele voorbeelden van strategische locaties waar je je CTA kunt plaatsen om de zichtbaarheid en conversies te verhogen:

 • Bovenaan de pagina (above the fold): Plaats je CTA bovenaan je website, zodat deze direct zichtbaar is voor bezoekers zonder te hoeven scrollen. Dit kan bijvoorbeeld in de header, naast je logo of in de hero-sectie van je homepage.
 • In blogartikelen: Plaats je CTA aan het einde van een blogartikel om bezoekers aan te moedigen om actie te ondernemen nadat ze je inhoud hebben gelezen. Bijvoorbeeld, als je een blogartikel hebt geschreven over de voordelen van je product, kan je CTA ‘Koop nu’ of ‘Meer informatie’ zijn.
 • In zijbalken en voetteksten: Maak gebruik van de zijbalk en de voettekst van je website om je CTA te plaatsen. Deze locaties zijn vaak zichtbaar op meerdere pagina’s van je website, waardoor je CTA meer exposure krijgt.
 • Naast productbeschrijvingen: Als je een e-commerce website hebt, plaats dan je CTA direct naast de productbeschrijving of onder de productafbeelding. Hierdoor kunnen bezoekers gemakkelijk actie ondernemen na het lezen van de productinformatie.
 • In pop-upvensters of modale vensters: Gebruik pop-upvensters of modale vensters om je CTA extra zichtbaarheid te geven. Zorg er wel voor dat deze vensters niet te opdringerig zijn en de gebruikerservaring niet negatief beïnvloeden.
 • In e-mailnieuwsbrieven: Als je e-mailmarketing gebruikt, voeg dan je CTA toe aan je nieuwsbrieven om abonnees aan te moedigen om actie te ondernemen. Plaats de CTA bijvoorbeeld na een kort artikel of in een opvallend gekleurde knop.
 • In sociale media-posts en -advertenties: Wanneer je content deelt op sociale media of advertenties maakt, is het belangrijk om ook daar je CTA op te nemen. Plaats je CTA bijvoorbeeld in de bijschriften van je posts of maak gebruik van call-to-action-knoppen in advertenties.

Tip 4: Maak gebruik van witruimte

Witruimte is een belangrijk element in webdesign en kan ook bijdragen aan de effectiviteit van je CTA. Zorg ervoor dat je CTA voldoende witruimte heeft, zodat deze opvalt en niet verloren gaat tussen andere elementen op je pagina.

Tip 5: Creëer urgentie

Door urgentie te creëren, moedig je je bezoekers aan om sneller actie te ondernemen. Gebruik teksten zoals ‘Beperkte tijd beschikbaar’, ‘Slechts enkele plaatsen over’ of ‘Nu met 50% korting’ om je bezoekers het gevoel te geven dat ze snel moeten handelen om van een aanbieding te profiteren of een kans niet te missen.

Tip 6: Test verschillende varianten

Het is belangrijk om verschillende varianten van je CTA te testen om te ontdekken welke het meest effectief is. Experimenteer met verschillende teksten, kleuren, lettertypen en locaties om te zien welke combinatie de beste resultaten oplevert. Gebruik hiervoor A/B-testing om een data-gedreven beslissing te kunnen maken.

Tip 7: Maak je CTA mobielvriendelijk

CTA ook op mobiele apparaten goed werkt. Zorg ervoor dat je CTA op mobiele schermen goed zichtbaar en gemakkelijk te gebruiken is. Dit betekent dat je rekening moet houden met de grootte en positionering van je CTA, zodat deze op verschillende schermformaten effectief blijft.

Neem contact op met ons op voor advies

Een effectieve call-to-action kan een groot verschil maken in het succes van je WordPress-website. Door aandacht te besteden aan de tekst, het design, de locatie, het gebruik van witruimte, het creëren van urgentie, het testen van verschillende varianten en het optimaliseren voor mobiele apparaten, kun je ervoor zorgen dat je CTA je bezoekers aanzet tot de gewenste actie en zo bijdraagt aan het behalen van je online doelen.

Heb je hulp nodig bij het opzetten of optimaliseren van je call-to-actions in WordPress? Ik sta voor je klaar om je te adviseren over de beste aanpak voor jouw website. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe ik je kan helpen om effectievere CTA’s te creëren en je online conversies te verbeteren.

Neem contact op

Wat verdient een SEO specialist?

De online wereld is tegenwoordig een belangrijk speelveld voor bedrijven, en een sterke online aanwezigheid is essentieel voor succes. Een belangrijke speler in het...

Hoe implementeer je een effectief retourbeleid?

Een effectief retourbeleid is essentieel voor het succes van elk e-commerce bedrijf. Het stelt klanten in staat om met vertrouwen aankopen te doen en verhoogt de kans op...

Contentcuration: hoe waarde toevoegen met andermans content?

Wat is contentcuration? First things first; wat is contentcuration? Contentcuration is het proces van het verzamelen, organiseren en delen van relevante en waardevolle...

Het belang van visuele content in contentmarketing

In het huidige digitale tijdperk is contentmarketing uitgegroeid tot een van de meest effectieve manieren om merken en bedrijven te promoten. Binnen contentmarketing speelt...

SEO-team samenstellen? 7 praktische tips & aanbevelingen

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle digitale marketingstrategie. Om je SEO-inspanningen te maximaliseren, is het belangrijk om een...

De beste e-commerce platformen vergeleken: WooCommerce, Shopify en Magento

Het kiezen van het juiste e-commerce platform is cruciaal voor het succes van je online winkel. In dit artikel vergelijken we drie populaire e-commerce platformen:...

Het gebruik van pop-ups op je WordPress-website: do’s en don’ts

Pop-ups zijn een veelgebruikte marketingtool om de aandacht van websitebezoekers te trekken, e-mailadressen te verzamelen en conversies te verhogen. Echter, als ze niet op...

Hoe start je eens succesvolle SEA campagne? 10 tips

Oké, je hebt net een website opgericht of nieuwe producten/diensten die je onder de aandacht wil brengen. Maar waar begin je mee en hoe start je een succesvolle SEA...

Hoe werkt voice search en wat betekent het voor SEO?

De opkomst van slimme speakers, smartphones en andere spraakgestuurde apparaten heeft geleid tot een toename van voice search. Deze technologische ontwikkeling heeft invloed...

Ontdek het belang van personalisatie in e-commerce

In de huidige concurrerende e-commerce markt is het essentieel om je te onderscheiden en een unieke klantervaring te bieden. Een van de meest effectieve manieren om dit te...