7 tips voor het maken van een effectieve call-to-action in WordPress

Een call-to-action (CTA) is een cruciaal element op je website om je bezoekers aan te zetten tot actie. Of je nu wilt dat ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief, een product kopen of contact opnemen met je bedrijf, een effectieve CTA kan het verschil maken. Hieronder geven we je 7 tips voor het maken van een effectieve call-to-action in WordPress.

Tip 1: Gebruik een duidelijke en aansprekende tekst

Een heldere en aansprekende tekst in een call-to-action (CTA) is cruciaal om je bezoekers te motiveren om de gewenste actie te ondernemen. Enkele tips:

 • Actieve werkwoorden: Gebruik actieve werkwoorden die duidelijk aangeven welke actie je van de bezoeker verwacht. Voorbeelden hiervan zijn ‘Download’, ‘Schrijf je in’, ‘Koop nu’ of ‘Neem contact op’. Deze werkwoorden zorgen ervoor dat je bezoekers weten wat er van hen verwacht wordt en moedigen hen aan om actie te ondernemen.
 • Wees specifiek: Probeer zo specifiek mogelijk te zijn in je CTA-tekst. In plaats van een algemene term zoals ‘Klik hier’, gebruik je bijvoorbeeld ‘Download ons gratis e-book’ of ‘Schrijf je in voor onze nieuwsbrief’. Door specifiek te zijn, weten je bezoekers precies wat ze kunnen verwachten wanneer ze op de CTA klikken.
 • Houd het kort en bondig: Een effectieve CTA-tekst is kort en bondig. Probeer je boodschap in een paar woorden over te brengen. Lange zinnen kunnen verwarrend zijn en de aandacht van de bezoeker afleiden. Een korte, krachtige tekst heeft meer impact en is gemakkelijker te begrijpen.
 • Creëer een gevoel van urgentie: Door een gevoel van urgentie toe te voegen aan je CTA-tekst, moedig je bezoekers aan om sneller actie te ondernemen. Gebruik woorden zoals ‘nu’, ‘vandaag’ of ‘beperkte tijd’ om je bezoekers het gevoel te geven dat ze snel moeten handelen om van een aanbieding te profiteren of een kans niet te missen.
 • Spreek de bezoeker persoonlijk aan: Probeer je CTA-tekst zo persoonlijk mogelijk te maken. Spreek de bezoeker bijvoorbeeld direct aan met ‘jij’ of ‘jouw’. Dit maakt je boodschap persoonlijker en kan ervoor zorgen dat de bezoeker zich meer betrokken voelt bij je aanbod.

Door deze tips toe te passen, kun je een duidelijke en aansprekende tekst voor je call-to-action creëren die je bezoekers motiveert om de gewenste actie te ondernemen en bijdraagt aan het succes van je website.

Tip 2: Zorg voor een opvallend design

Een effectieve CTA moet opvallen op je website. Gebruik contrasterende kleuren en een opvallend lettertype om ervoor te zorgen dat je CTA de aandacht trekt. Je kunt ook iconen, pijlen of andere visuele elementen toevoegen om je CTA nog aantrekkelijker te maken.

Tip 3: Plaats je CTA op een strategische locatie

De strategische locatie van je call-to-action op je website speelt een cruciale rol in de effectiviteit ervan. Hier zijn enkele voorbeelden van strategische locaties waar je je CTA kunt plaatsen om de zichtbaarheid en conversies te verhogen:

 • Bovenaan de pagina (above the fold): Plaats je CTA bovenaan je website, zodat deze direct zichtbaar is voor bezoekers zonder te hoeven scrollen. Dit kan bijvoorbeeld in de header, naast je logo of in de hero-sectie van je homepage.
 • In blogartikelen: Plaats je CTA aan het einde van een blogartikel om bezoekers aan te moedigen om actie te ondernemen nadat ze je inhoud hebben gelezen. Bijvoorbeeld, als je een blogartikel hebt geschreven over de voordelen van je product, kan je CTA ‘Koop nu’ of ‘Meer informatie’ zijn.
 • In zijbalken en voetteksten: Maak gebruik van de zijbalk en de voettekst van je website om je CTA te plaatsen. Deze locaties zijn vaak zichtbaar op meerdere pagina’s van je website, waardoor je CTA meer exposure krijgt.
 • Naast productbeschrijvingen: Als je een e-commerce website hebt, plaats dan je CTA direct naast de productbeschrijving of onder de productafbeelding. Hierdoor kunnen bezoekers gemakkelijk actie ondernemen na het lezen van de productinformatie.
 • In pop-upvensters of modale vensters: Gebruik pop-upvensters of modale vensters om je CTA extra zichtbaarheid te geven. Zorg er wel voor dat deze vensters niet te opdringerig zijn en de gebruikerservaring niet negatief beïnvloeden.
 • In e-mailnieuwsbrieven: Als je e-mailmarketing gebruikt, voeg dan je CTA toe aan je nieuwsbrieven om abonnees aan te moedigen om actie te ondernemen. Plaats de CTA bijvoorbeeld na een kort artikel of in een opvallend gekleurde knop.
 • In sociale media-posts en -advertenties: Wanneer je content deelt op sociale media of advertenties maakt, is het belangrijk om ook daar je CTA op te nemen. Plaats je CTA bijvoorbeeld in de bijschriften van je posts of maak gebruik van call-to-action-knoppen in advertenties.

Tip 4: Maak gebruik van witruimte

Witruimte is een belangrijk element in webdesign en kan ook bijdragen aan de effectiviteit van je CTA. Zorg ervoor dat je CTA voldoende witruimte heeft, zodat deze opvalt en niet verloren gaat tussen andere elementen op je pagina.

Tip 5: Creëer urgentie

Door urgentie te creëren, moedig je je bezoekers aan om sneller actie te ondernemen. Gebruik teksten zoals ‘Beperkte tijd beschikbaar’, ‘Slechts enkele plaatsen over’ of ‘Nu met 50% korting’ om je bezoekers het gevoel te geven dat ze snel moeten handelen om van een aanbieding te profiteren of een kans niet te missen.

Tip 6: Test verschillende varianten

Het is belangrijk om verschillende varianten van je CTA te testen om te ontdekken welke het meest effectief is. Experimenteer met verschillende teksten, kleuren, lettertypen en locaties om te zien welke combinatie de beste resultaten oplevert. Gebruik hiervoor A/B-testing om een data-gedreven beslissing te kunnen maken.

Tip 7: Maak je CTA mobielvriendelijk

CTA ook op mobiele apparaten goed werkt. Zorg ervoor dat je CTA op mobiele schermen goed zichtbaar en gemakkelijk te gebruiken is. Dit betekent dat je rekening moet houden met de grootte en positionering van je CTA, zodat deze op verschillende schermformaten effectief blijft.

Neem contact op met ons op voor advies

Een effectieve call-to-action kan een groot verschil maken in het succes van je WordPress-website. Door aandacht te besteden aan de tekst, het design, de locatie, het gebruik van witruimte, het creëren van urgentie, het testen van verschillende varianten en het optimaliseren voor mobiele apparaten, kun je ervoor zorgen dat je CTA je bezoekers aanzet tot de gewenste actie en zo bijdraagt aan het behalen van je online doelen.

Heb je hulp nodig bij het opzetten of optimaliseren van je call-to-actions in WordPress? Ik sta voor je klaar om je te adviseren over de beste aanpak voor jouw website. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe ik je kan helpen om effectievere CTA’s te creëren en je online conversies te verbeteren.

Neem contact op

Mijn online marketing diensten

SEO

Laat je bedrijf online groeien op een duurzame, organische en bovenal langdurige manier.

SEA

Nieuwe campagnes opstarten en/of bestaande budgetten duurzamer inzetten.

Website development

Nog geen website? Laat een WordPress website maken die perfect bij jouw wensen past.

Waar kun je hulp bij gebruiken?

2 + 10 =